Франция алармира ЕС за фалшивите сирийски паспорти

OFFNews 30 декември 2015 в 08:23 2543 0

Мигранти

Снимка Архив

През есента десетки хиляди мигранти влязоха през външната граница на ЕС в Гърция, за да продължат през Македония към Западна Европа.

Франция поиска Европейският съюз да засили контрола за фалшиви сирийски паспорти, използвани от хора, които се опитват да влязат Европа, съобщи Ройтерс. Двама от атентаторите, окървавили Париж на 13 ноември, имаха такива документи.

В писмо до Европейската комисия френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов призова да се затегне сигурността. Той настоя да се внедрят по-качествени съоръжения за проверка на документи по външните граници на съюза, по-специално в Гърция и Италия.

Разпространяват се непопълнени паспорти, които са били откраднати от административни служби в районите, контролирани от «Ислямска държава» . След като в тях се впише някаква самоличност, е много трудно те да бъдат разпознати като нередовни, се казва в писмото.

«Проверките на пътни документи, представяни от бежанци на външните граници на ЕС, са крайно важен и обезпокояващ проблем», подчертава Казньов.

Той припомня, че двама атентатори самоубийци, причинили на 13 ноември взривове край стадиона в Сен-Дени - «Стад дьо Франс», са имали фалшиви сирийски паспорти. Представили са ги в Гърция, влизайки в ЕС на 3 октомври.

Атаките «за съжаление показаха, че някои терористи възнамеряват да влязат в нашите страни и да извършат криминални актове, присъединявайки се към притока на мигранти и бежанци», подчертава той.

Френските власти се надяват предложението на Казньов да бъде обсъдено през януари на следващата среща на вътрешните министри от ЕС.

Няколко съобщения от последните два месеца показват, че фалшиви сирийски паспорти се използват и за влизане в страни извън Европа, по-специално в Централна Америка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови