Европарламентът ще даде зелена светлина за ратифицирането на Истанбулската конвенция

OFFNews 05 май 2023 в 16:45 1436 0

Европейският парламент

Снимка EP

Европейският парламент

Следващата седмица евродепутатите ще дадат зелена светлина за ратифициране на Истанбулската конвенция. Европейският парламент ще гласува решение, с което да даде съгласие Съветът на ЕС да приключи процеса по ратификация на Истанбулската конвенция.

Европейският съюз ще ратифицира окончателно Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени в съответствие със становището на Съда на Европейския съюз от 2021 г.

Шест години след като ЕС подписа конвенцията - първият правно обвързващ международен инструмент за превенция и борба с насилието над жени и момичета - и въпреки многобройните призиви на ЕП в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко държави членки. Въпреки това становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция дори без съгласието на всички държави членки.

Съветът сега иска съгласието на ЕП, за да приключи процеса. Евродепутатите ще обсъдят въпроса във вторник и ще гласуват в сряда.

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно евродепутатите, като призоваха останалите шест държави - България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия - да ратифицират конвенцията незабавно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !