Европарламентът отхвърли нападките срещу България в доклада за Северна Македония

OFFNews 25 март 2021 в 21:55 5397 0

Снимка europa.eu

Европарламентът отхвърли поправка в доклада за Северна Македония, която обвиняваше представители на българското правителство в "провокативни изявления по исторически въпроси".

Критичната за официална София поправка падна с гласовете на 353 евродепутати, 232 я подкрепиха, а 97 се въздържаха.

Срещу текста, внесен от групите на социалистите и зелените, гласуваха всички български евродепутати. 

"Днес в Република Северна Македония имате повече от 130 000 човека, които са се самоопределили като българи и които нямат право да направят това свое самоопределение на предстоящото преброяване на населението. Това, уважаеми, е Северна Корея. Това се случва не в Африка, това се случва не в Азия, това се случва не някъде по света, това драстично нарушаване на основно човешко право се случва в Европа, под носа Ви. И затова съм възмутен от поведението на част от нашите колеги, главно от групата на социалисти и зелени, които се правят, че не забелязват тези драстични нарушения на човешките права, а напротив - опитват се да стоварят някаква хипотетична вина върху българското правителство за това, че защитава историческата истина" - заяви по време на днешното пленарно заседание на Европейския парламент заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Все още в сегашната Република Северна Македония се дискриминира всеки, който открито заяви своята българска идентичност и произход. Историческата истина е табу, а който открито я споделя, бива подлаган на натиск, обиди и дискриминация" - заяви и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

Годишният доклад за Северна Македония

По-късно тази вечер с 558 гласа „за”, 70 гласа „против“ и 59 гласа „въздържал се“ Европарламентът прие годишния доклад за напредъка на Северна Македония.

Членовете на ЕП заявяват, че страната е постигнала последователен напредък и поддържа стабилен темп при приемането на реформите на ЕС. Поради това те призовават възможно най-скоро да се проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония, която ще отбележи официалното начало на преговорите за присъединяване.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че България и Северна Македония все още не са постигнали разбирателство по нерешените двустранни въпроси и ги насърчават да постигнат компромис по план за действие от конкретни мерки за преодоляване на тази безизходица.

Евродепутатите припомнят предишните препоръки на Европейския парламент относно дискриминацията срещу граждани, които открито изразяват своята българска идентичност или етнически произход, и отбелязват липсата на напредък в тяхното прилагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews