Джамбазки пред ЕП: Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска и тя ще остане такава (видео)

OFFNews 25 март 2021 в 15:23 22870 0

По време на днешното пленарно заседание на Европейския парламент заместник-председателят на ВМРО и български представител в ЕП Ангел Джамбазки изрази своята ясна позиция за случващото се в Република Северна Македония.

По време на дебатите за напредъка на Република Северна Македония по пътя към членство в ЕС Джамбазки даде нагледни примери за това как в съседната държава се нарушават основни човешки права, как хора, самоопределящи се като българи, са привиквани на разпит от службите за национална сигурност, само заради желанието да си купят български книги.

Джамбазки даде пример още и с представителя на Северна Македония в “Евровизия”, който получи над 400 заплахи за живота си заради факта, че обяви себе си освен за македонец и за българин. Евродепутатът припомни още, че съществуват над 130 хиляди българи, на които няма да бъде позволено да се самоопределят като такива на следващото преброяване на населението в Северна Македония.

Джамбазки се обърна към колегите си от групите на социалистите и зелените, които изготвиха и внесоха скандалната поправка в Доклада за напредък на Република Северна Македония, за която българският евродепутат сигнализира по-рано тази седмица. Той нарече тяхното действие лицемерие спрямо българите в РСМ, които са подложени на системен тормоз от държавната машина. Обвини ги и в наличието на двойни стандарти при прилагането на човешкото право за самоопределяне.

В Европейския парламент Джамбазки беше категоричен, че по отношение на изострените отношения между България и Република Северна Македония няма как да бъде вменена вина на българското правителство, каквито са опитите на внеслите поправката в доклада, защото страната ни защитава историческата истина, която е, че Македония е била българска до 1944 г. и такава ще остане.

Ето и пълния текст на изказването на Ангел Джамбазки пред Евроопарламента:

"Днес в Република Северна Македония се извършва драстично нарушаване на човешките права, на основното човешко право на самоопределение. Днес в Македония един певец, Гарванлиев, получи повече от 400 смъртни заплахи, само защото се определи като българин. Днес в Македония 50 човека са привикани от УДБА - драстичната бивша югославска тайна полиция, за да дадат обяснение защо са си купили български книги.

Днес в Република Северна Македония се горят български знамена, уважаеми колеги. Днес в Република Северна Македония се привикват хора, защото са се самоопределили като българи. Днес в Република Северна Македония имате повече от 130 000 човека, които са се самоопределили като българи и които нямат право да направят това свое самоопределение на предстоящото преброяване на населението. Това, уважаеми, е Северна Корея. Това се случва не в Африка, това се случва не в Азия, това се случва не някъде по света, това драстично нарушаване на основно човешко право се случва в Европа, под носа Ви.

И затова съм възмутен от поведението на част от нашите колеги, главно от групата на социалисти и зелени, които се правят, че не забелязват тези драстични нарушения на човешките права, а напротив - опитват се да стоварят някаква хипотетична вина върху българското правителство за това, че защитава историческата истина. Да, Гоце Делчев е българин. Да, Иван Михайлов е българин. Да, Тодор Александров е българин. Да, братя Миладинови са българи. И те винаги са се самоопределяли като такива.

И да, днес в Македония живеят стотици хиляди граждани, които се самоопределят като българи. И затова, колеги, не си позволявайте лицемерието да се опитвате да се правите, че не виждате това драстично нарушаване на правата им. И не си позволявайте да налагате двойни стандарти. Това просто не може и няма да се случва, защото противоречи на всякаква идея за ЕС. Защото противоречи на всичките Ви идеи за това как трябва да се защитават правата на всяко едно човешко същество - на самоопределение. И това, пак казвам, се случва в Европа. Не можете да промените факта, че до 1944 г. Македония е българска и тя ще остане такава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!