ЕП ще гласува нов призив за приемането ни в Шенген

ЕС ще изчисли щетите за България и Румъния и може да предложи финансово обезщетение

OFFNews 27 юни 2023 в 11:10 2126 2

Шенген

Снимка Getty Images

ЕП ще гласува в началото на юли нов призив за влизането на България и Румъния в Шенген

На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това реши днес парламентарната комисия по петициите, съобщи БТА. 

Решението бе прието с 25 гласа "за", без "против" и въздържали се. Предвижда се евродепутатите да призовават Съвета на ЕС да одобри присъединяването на двете държави към Шенген до края на годината. 

България и Румъния са изпълнили изискванията, се посочва в проекта на резолюцията. Изразява се съжаление, че на 8 декември миналата година държавите от ЕС не постигнаха единодушие, "без да се представи каквато и да било правна обосновка, свързана с изискванията за присъединяване". 

Отправен е призив към Европейската комисия да оцени допълнителните разходи и щетите за околната среда, които Румъния и България са претърпели от юни 2011 г. заради "неоснователния отказ" да се присъединят към Шенген. Според документа ЕК трябва да оцени възможностите за финансово обезщетение. Пояснява се, че въпросът се използва за антиевропейска пропаганда, включително руска пропаганда" и подкопава способностите на ЕС да насърчава своите ценности и добро управление в чужбина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки