ЕП одобри 243 млрд. евро за икономическото, социалното и териториалното сближаване в ЕС

OFFNews 24 юни 2021 в 12:00 544 0

Снимка europarl.europa.eu/

Европейският парламент одобри 243 млрд. евро за три фонда на ЕС за укрепване на икономическото, социалното и териториалното сближаване, съобщиха от пресцентъра на ЕП. 

Така нареченият "пакет за сближаване" включва Европейската програмата за междурегионално сътрудничество- Interreg, Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, както и Регламента за общите разпоредби, който регулира регионалните, кохезионните и социалните фондове на ЕС. 

В съответствие с новите общи правила за предоставяне на средства, значителна част от инвестициите на фондовете - поне 30%, ще бъдат насочени за мерки за климата, кръгова икономика и инвестиции за устойчив растеж и създаване на работни места.

Също така ще бъдат включени и специални мерки за подпомагане на най-отдалечените региони. 

Няма да бъдат финансирани проекти, свързани с атомна енергия и изкопаеми горива, освен за замяна на въглища с природен газ. Tакива проекти ще могат да получават средства до края на 2025 г.

Регионалният и Кохезионният фонд са най-големият инструмент за инвестиране в ЕС. За да подпомогнат по-бързото възстановяване от пандемията от COVID-19, те ще инвестират и в сектори като култура, туризъм и здравеопазване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови