ЕК с наказателна процедура срещу Чехия, Полша и Унгария, не са приели достатъчно мигранти

OFFNews 13 юни 2017 в 18:32 4220 0

Европейската комисия ще открие наказателни процедури срещу Чехия, Полша и Унгария за неизпълнение на квотите за разселването на мигранти, съобщи БТА.

ЕК отправи няколко пъти предупреждения към трите държави. Това беше обявено и в доклад за изпълняването на квотите за разселване на бежанците, представен в средата на май. 

Тогава Комисията призова Унгария и Полша да започнат незабавно да изпълняват квотите, а Чехия незабавно да възобнови участието си, като ги заплаши с наказателни процедури. 

Унгария е сред страните, които най-много се съпротивляват срещу приемането на бежанци по квоти. Още миналата година унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че в страната ще се проведе референдум за приемането на мигранти. 

В началото на май пък стана ясно, че Унгария е подала в Съда на ЕС искане да се отмени решението на вътрешните министри на Евросъюза от 2015 г. за задължителни квоти за разпределяне на бежанци. 

В доклада на ЕК от май беше посочено, че България също не изпълнява добре задълженията си, като според тогавашните данни страната ни беше приела едва 29 мигранти при поет ангажимент за приемане на 1302 бежанци по квотите на ЕС.

Сега ЕК отчита, че повечето държави членки са постигнали резултати по изпълнението на квотите. Комисията прикани тези, които не са напреднали в разселване на бежанци, да предприемат действия в тази посока. 

Според комисията се наблюдава напредък в изпълнението на споразумението с Турция за миграцията, като се отчита постоянното намаляване на незаконните преминавания в Гърция и успешното разселване на над 6000 сирийци в ЕС, пристигнали първоначално на турска земя.

Отбелязва се, че на ден от Турция към ЕС незаконно преминават по около 50 мигранти, което е намаление с 97 на сто в последната година. За този период от ЕС към Турция са били върнати 1798 мигранти.

Броят на достигналите незаконно ЕС от Турция обаче надвишава броя на връщанията към турска земя. Според ЕК е необходимо гръцките власти, агенциите на ЕС и държавите от Общността да положат допълнителни усилия, за да се увеличи броят на връщанията.

Над 600 000 бежанци в Турция получават помощ от ЕС, а броят на сирийците, подпомагани с парични преводи, се очаква да достигне 1,3 милиона души.

ЕК съобщава, че темпото, с което се разселват мигранти, пристигнали в Гърция и Италия, се е повишило значително, като от януари насам са били преместени почти 10 300 души - петкратно увеличение спрямо същия период на миналата година. До началото на юни са били извършени общо 20 869 разселвания (13 973 от Гърция и 6896 от Италия).

Комисията твърди, че е възможно всички мигранти, отговарящи на условията, да бъдат разселени до септември, но задълженията на страните членки не отпада след това. 

От началото на годината европейската гранична служба е върнала 6799 незаконно пребиваващи в ЕС мигранти, което представлява нарастване с над 157 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови