ЕK предоставя на 60 000 младежи безплатни карти за пътуване

OFFNews 11 октомври 2021 в 17:25 892 0

Европейската комисия ще предостави безплатни карти за пътуване на 60 000 младежи между 18 и 20 години по програмата DiscoverEU.

Срокът за кандидатстване е от 12 до 26 октомври за всички желаещи родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. По изключение 19 и 20-годишните също могат да кандидатстват.

Одобрените младежи ще могат да пътуват безплатно в ЕС през 2022 г., която е и Европейската година на младежта.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел посочи:

"Много се радвам да открия нов кръг на инициативата DiscoverEU в рамките на който 60 000 младежи ще получат възможност да се запознаят с богатството на нашия континент. В контекста на Европейската година на младежта инициативата DiscoverEU се завръща с по-големи амбиции за младите хора, да разширяват кръгозора и знанията си, да натрупат нови преживявания и да срещнат други европейци, докато пътуват с влак от март 2022 г. нататък.".

Тъй като не е ясно как ще се развива пандемията, на всички пътници ще бъдат предложени гъвкави резервации чрез нова мобилна карта за пътуване. Датата на заминаване може да бъде променена до момента на заминаването. Мобилната карта за пътуване е валидна една година. Комисията съветва всички пътуващи да проверяват евентуалните ограничения за пътуване на сайта ReopenEU, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови