ЕК: Имунизационните планове в ЕС не се променят заради случая с Астра Зенека

Комисията възнамерява да огласи договора си с компанията

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 15:12 1029 0

Имунизационните планове на ЕС, които предвиждат до есента 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, не се променят заради случая с Астра Зенека, увери днес говорител на Европейската комисия.

Той поясни, че разчетите са направени съобразно количествата ваксини, очаквани от Пфайзер и Модерна. По неговите думи е редно от Астра Зенека да осигурят поръчаните ваксини, независимо точно в кой от предварително одобрените заводи са произведени.

Говорителят добави, че комисията възнамерява да разкрие договора с "Астра Зенека", който според дружеството е по-скоро пожелателен, отколкото задължителен.

По неговите думи засега не е насрочена нова среща с този производител, след като няколко поредни дни комисията не може да разбере къде са дозите, поръчани и платени от ЕС. От дружеството трябва да предложат начини за изпълнението на договора, заяви той.

Междувременно източници от ЕК съобщиха, че в ЕС ще бъде осигурена възможност за забрана на износа на ваксини. 

Предвижда се държавите от ЕС да бъдат уведомявани предварително за подготвян износ, количества и получател. Страните ще могат да проверяват тези заявления от износителите и да преценяват дали да разрешат, или да забранят сделката.

Целта е ЕС да разполага постоянно с данни, по които да проследява и предотвратява възможен недостиг на противоепидемични средства. Източниците отбелязаха, че съседни на ЕС страни вече са въвели ограничения и забрани за износа на здравни средства.

ЕК днес разпространи и насоки за съдържанието на удостоверенията за ваксинация, така че да съдържат набор от данни и да подлежат на взаимно признаване между държавите след съответната проверка в база данни.

Комисията добави, че Фейсбук, Майкрософт, Туитър и ТикТок са съобщили за заличаването на стотици хиляди потребители в последния месец заради разпространение на дезинформация за ваксините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови