Еди Рама в навечерието на срещата в ЕС: България държи в плен 2 натовски държави

Мая Младенова 23 юни 2022 в 09:38 2185 1

Еди Рама

Снимка Архив

Еди Рама

Албанският премиер Еди Рама засили реториката срещу България в навечерието на срещата ЕС-Западни Балкани, планирана за днес.

До последните държавните ръководители на Северна Македония, Албания и Сърбия не потвърждаваха дали ще присъстват и обмисляха бойкот на срещата заради българското вето за Македония. Часове преди срещата обаче стана ясно, че те ще присъстват.

Очаква се албанският премиер да произнесе остро слово срещу страната ни, съобщава самият той.

"Ще присъстваме на заседанието на Съвета на ЕС. Няма да се чуе много за нас, но ще поискаме да бъдем изслушани относно идеята за нова европейска политическа общност, която подкрепяме, относно "Отворените Балкани", които развиват духа на Европа, и относно нашето отвличане от България, което го унищожава", написа Рама в Туитър в деня, когато в България заседанието на външната комисия за ветото се провали, а парламентът свали с вот на недоверие на правителството на Кирил Петков.

"Току-що чух, че днес нещо се раздвижва в България. Твърде рано е да бъдем оптимисти и твърде малко, за да променим частта от утрешната реч, в която България е критикувана като страна, която е отвлякла две страни от НАТО, докато на границата на Европа тече гореща война!", коментира Еди Рама.

Досега преговорният процес на Северна Македония и Албания върви паралелно, затова Албания също е потърпевша от българското вето.

Преди дни Рама обяви, че ако то не бъде вдигнато, ще поиска Албания да бъде отделена от Северна Македония в този процес.

Днес на срещата българският премиер в оставка Кирил Петков ще представи непроменената позиция на страната ни. Петков не успя да събере парламентарно мнозинство, нито достатъчна подкрепа от коалиционните си партньори в Министерския съвет за вдигане на ветото. В преговорите се включи френското председателство, като предложи българските искания към РСМ да залегнат в преговорния процес на Скопие с ЕС, а ветото да падне сега. Петков обяви, че ще предложи това на парламента, но до разглеждане така и не се стигна заради падането на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!