Ключова среща на ЕС за Украйна и Молдова

Премиерът в оставка Кирил Петков без позиция за Северна Македония в Брюксел

OFFNews 23 юни 2022 в 08:00 1168 0

Брюксел

Снимка Архив

Ключови срещи в Брюксел започват днес

Днес в Брюксел на двудневна среща се събират лидерите на 27-те страни от ЕС. Те ще решават дали Украйна и Молдова ще станат кандидати за членство в ЕС. 

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е провел разговори с 11 лидери вчера, сред тях и Кирил Петков. Той уточни, че е разговарял и с лидерите на Латвия, Гърция, Швеция, Естония, Чехия, Белгия, Австрия, Словения, Молдова и Литва. Зеленски добави, че днес разговорите по телефона с останалите европейски лидери продължават. Той очаква още тази вечер да бъде взето ключово европейско решение за Украйна. 

Днес ще има и среща на върха ЕС-Западни Балкани, в която ще участва премиерът в оставка Кирил Петков, за Северна Македония и Албания. 

Страната ни няма да изрази позиция започване на преговори с РСМ, преди по въпроса да се произнесе българският парламент, потвърди снощи министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Часове преди началото на срещата стана ясно също, че лидерите на Северна Македония, Албания и Сърбия няма да бойкотират срещата в знак на несъгласие с българското вето, както бяха предупредили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови