Букурещ спечели битката за европейския център за киберсигурност

OFFNews 10 декември 2020 в 15:20 1831 0

Букурещ спечели състезанието с още шест други столици и градове и става домакин на Европейския център за компетентност в областта на киберсигурността, бъдещ център за разпределяне на европейско и национално финансиране за изследователски проекти в областта на киберсигурността в целия съюз, след като повечето страни от ЕС гласуваха за това, съобщи бТВ, цитирайки "Политико".

Кандидати освен Букурещ бяха Брюксел, Мюнхен, Варшава, Вилнюс, Люксембург и испанския град Леон. Изборът на румънската столица е паднал на втори тур след изравняване на гласовете с Брюксел.

Бъдещият център ще удвои европейско и национално финансиране за изследвания на киберсигурността в Европейския съюз.

Основната задача на центъра е да управлява парите от бюджета на ЕС за научни изследвания, включително 2 милиарда евро от програмата „Дигитална Европа” и други чрез фондове за иновации и възстановяване от коронавируса, както и национално финансиране. ЕС все още не е приключил с приемането на бюджета.

Центърът няма да бъде официална агенция на ЕС, но се очаква да създаде десетки работни места в Букурещ. Ще спомогне и за стимулиране на бизнеса на местните компании за интернет сигурност.

Досега Румъния не е била домакин на агенция на ЕС. Европейската комисия, Европейският парламент и Европейският съвет все още финализират подробностите за начина на управление на центъра. Очаква се детайлите да бъдат уточнени до края на годината. Преговарящите ще се опитат да
постигнат споразумение в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови