Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Британският парламент подкрепи законопроекта на Джонсън за Брекзит

OFFNews 20 декември 2019 в 17:53 2160 0

Снимка PA

Камарата на общините на Обединеното кралство гласува на второ четене в подкрепа на законопроекта на премиера Борис Джонсън за Споразумението за оттегляне на Европейския съюз, като 358 депутати подкрепиха документа за Брекзит, а 234 се обявиха против, съобщи БНР.

Според публикувания в четвъртък променен вариант на законопроекта за Брекзит, британският парламент няма да има право да поиска евентуалното удължаване на т.нар. "преходен период" за преговори с Европейския съюз след настоящата крайната дата на 31-ви декември 2020-а година.

Днешното успешно гласуване представлява първа стъпка към изпълнение на предизборното обещание на Борис Джонсън да осигури излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на януари 2020 година.

Сега Споразумението за оттегляне от ЕС ще премине към етап на обсъждане в комисиите, последван от така наречения етап на доклад и след това ще бъде изпратен обратно на Камарата на общините за трето четене и окончателно гласуване, преди да бъде предаден за гласуване от Камарата на лордовете. След това се предвижда Брекзит-споразумението да се превърне в закон чрез получаване на кралско съгласие от кралица Елизабет Втора.

Законопроектът ще трябва да бъде приет от британските законодатели преди 29 януари догодина, за да може Европейският съюз да ратифицира това Брекзит-споразумение преди крайния срок за излизане на Великобритания от единния блок на 31 януари.

От своя страна Европейската комисия заяви, че следи процеса на ратифициране в Обединеното кралство на законопроекта за Брекзит-споразумението и добави, че Европейският съюз е готов да предприеме "официални стъпки" за одобряване на сделката.

"Ние отчитаме гласуването в Камарата на общините. Ще следим внимателно процеса по ратифициране в Обединеното кралство. Готови сме да предприемем официалните стъпки за сключване на споразумението и от страна на ЕС", отбеляза говорител на Комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!