Брекзит ще коства на Великобритания 100 млрд. паунда

OFFNews Последна промяна на 21 март 2016 в 11:05 2513 4

Евентуално напускане на Европейския съюз от Великобритания може да коства на страната над 100 млрд. паунда и милион работни места, съобщава Би Би Си, позовавайки се на доклад от Конфендерацията на британската индустрия (CBI).

Според CBI Брекзит ще донесе на Кралството негативни ефекти за години напред, като е възможно загубите да се равняват на 5% от БВП до 2020 г.

Директорът на конфедерацията Каралайн Фербарн заяви, че това ще бъде истински удар по жизнения стандарт на британците, работните места и растежа на икономиката. Според нея спестените суми от вноските към бюджета на ЕС ще се окажат незначителни в сравнение с негативните последствия за търговията и външните инвестиции, като дори в най-добрия случай напускането ще се окаже шок за икономиката на Великобритания.

Анализът показва, че оставане в съюза ще гарантира годишен ръст на БВП с 2.3% до 2030 г. При напускане съпътствано с подписването на споразумение за свободна търговия с ЕС, ръстът би бил 1.5% на годишна база до 2020 г., 2.7% в следващите пет години и 2.3% в периода 2026-2030 г.. 

От своя страна организацията „Vote Leave”, която агитира за напускане, настоява, че резултатите от доклада са изкривени. Според тях Брекзит е единственият сигурен избор за бъдещето на Великобритания.

Референдумът, който ще реши бъдещето на Обединеното кралство, ще се проведе на 23-ти юни. В момента поддръжниците на двата изхода от него водят сериозна кампания за агитиране на населението. Политическият елит в страната е раздвоен, като премиерът Дейвид Камерън и голяма част от кабинета му подкрепят оставането, а Кметът на Лондон Борис Джонсън и редица други влиятелни имена застанаха зад идеята за напускане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2016 в 01:29

И мене кво ме бърка тая работа? Ингилизите да му мислят! Крайно време е един да напусне ЕС , да му погледаме сеира и да е "добър" пример за останалите..."ентусиасти"!

21.03 2016 в 14:44

Супер да напуснат европейския съюз и да си вземат всичккия матриал от техните колонии ;) да им бере ягодите ...

Е да не се сърдят че няма европейската борса да е в Англия ;)))

Нагли тъпи мизерни англичани ...

21.03 2016 в 12:31

Еврогейският съюз се разпада. Последните страни членки ще останеме Румъния, България, Македония и Косово. Омерзен съм.

21.03 2016 в 11:47

А колко ще коства на самият ЕС?