Брекзит ще коства на Великобритания 100 млрд. паунда

OFFNews 21 март 2016 в 11:05 3177 4

Евентуално напускане на Европейския съюз от Великобритания може да коства на страната над 100 млрд. паунда и милион работни места, съобщава Би Би Си, позовавайки се на доклад от Конфендерацията на британската индустрия (CBI).

Според CBI Брекзит ще донесе на Кралството негативни ефекти за години напред, като е възможно загубите да се равняват на 5% от БВП до 2020 г.

Директорът на конфедерацията Каралайн Фербарн заяви, че това ще бъде истински удар по жизнения стандарт на британците, работните места и растежа на икономиката. Според нея спестените суми от вноските към бюджета на ЕС ще се окажат незначителни в сравнение с негативните последствия за търговията и външните инвестиции, като дори в най-добрия случай напускането ще се окаже шок за икономиката на Великобритания.

Анализът показва, че оставане в съюза ще гарантира годишен ръст на БВП с 2.3% до 2030 г. При напускане съпътствано с подписването на споразумение за свободна търговия с ЕС, ръстът би бил 1.5% на годишна база до 2020 г., 2.7% в следващите пет години и 2.3% в периода 2026-2030 г.. 

От своя страна организацията „Vote Leave”, която агитира за напускане, настоява, че резултатите от доклада са изкривени. Според тях Брекзит е единственият сигурен избор за бъдещето на Великобритания.

Референдумът, който ще реши бъдещето на Обединеното кралство, ще се проведе на 23-ти юни. В момента поддръжниците на двата изхода от него водят сериозна кампания за агитиране на населението. Политическият елит в страната е раздвоен, като премиерът Дейвид Камерън и голяма част от кабинета му подкрепят оставането, а Кметът на Лондон Борис Джонсън и редица други влиятелни имена застанаха зад идеята за напускане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови