Дейвид Камерън: Ще вложа сърце и душа за оставането на Великобритания в ЕС

OFFNews 20 февруари 2016 в 10:00 6859 7

Британският премиер Дейвид Камерън приветства сключеното споразумение, даващо специален статут на страната му в Европейския съюз и се зарече да вложи "сърце и душа" в кампанията за оставане в ЕС, водена преди националния референдум, съобщава Ройтерс.

По време на преговорите, продължили повече от денонощие, лидерите на държавите членки на съюза единодушно се съгласиха за приемането на пакет от мерки, с които да бъде задържана Великобритания в ЕС.

Споразумението дава на страната уникален статут, с който се разграничава от основополагащата цел на съюза, а именно "все по-голяма близост".

Камерън успя да постигне победа по редица въпроси, които определи като "ново споразумение с Европа" - Великобритания няма да е обвързана към никакъв политически съюз и ще има предпазни мерки срещу финансови регулации, които могат да бъдат наложени на Лондон от еврозоната.

След часове на спорове с лидерите на страните от Централна и Източна Европа Камерън осигури правото на Лондон да откаже редица социални придобивки на новопристигнали работници от други страни членки.

Камерън сподели, че е постигнал всички основни цели на преговорите и ще препоръча споразумението на кабинета си днес, стартирайки сериозна кампания, с която да убеди британците, че оставането в ЕС е правилен ход.

Вярвам, че сме по-силни и по-сигурни в един реформиран Европейски съюз, заяви премиерът на среднощна пресконференция.

Дейвид Камерън призна, че някои от близките му политически съюзници са сменили лагера и ще водят кампания за напускане на съюза, което го разочарова, но не го изненадва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови