Шефът на BioNTech: Животът ни ще се нормализира в края на лятото

Mоже да се наложи след време хората да си поставят и трета доза от ваксините срещу коронавирус

DW 28 февруари 2021 в 16:34 9466 1

Снимка BioNTech

Угур Шахин

Професорът по медицина и съосновател на BioNTech Угур Шахин прогнозира в интервю за списание "Шпигел", че вследствие на ваксинирането новите случаи на коронавирус в Германия ще “отбележат значителен спад в края на май или началото на юни.”

В същото време той предупреждава, че британската мутация на вируса B.1.1.7 започва да се разпространява и в Германия.

Можем да имаме отново нормален живот в края на лятото

От средата на март първо трябва да намалее смъртността сред първоначално ваксинираната по-възрастна част от населението, гласи неговата прогноза. А до края на лятото трябва да сме поставили пандемията под контрол, ако достатъчно хора изберат да се ваксинират. Това не означава, че няма да има новозаразени, но отново "ще можем да водим нормален живот“, казва Шахин.

Основателят на BioNTech приема, че може да се наложи след време хората да си поставят и трета доза от ваксините срещу коронавирус.

На въпрос на “Шпигел” дали най-късно през следващата година ще е необходимо поставянето на третата доза, Шахин казва: “Мисля, че да – дори и само за да се запази широката ваксинационна защита на населението.” Може да се осъществява ваксинация на всеки две години, която е адаптирана към разпространяващите се различни варианти на вируса. “Подобно на грипа. Тогава това може да е новата нормалност за нас.”

Започват тестове за трета доза

В четвъртък BioNTech и техният партньор американският гигант Pfizer обявиха ново изследване, което ще тества ефекта от поставянето на трета доза от тяхната ваксина срещу коронавирус. В проучването ще се включат 144 човека, които ще получат трета доза от препарата между шест и дванайсет месеца след първите две. Целта на изследването е да осигури и повече информация за потенциалното въздействие на третата доза върху имунитета срещу разпространяващите се нови варианти на вируса.

От администрацията на германския президент обявиха, че Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи ще бъдат отличени с Голям кръст за заслуги към Федералната република.

Церемонията ще се проведе на 19 март в двореца „Белвю“ и в нея участие ще вземе и президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

"Решителен принос за овладяване на пандемията"

Двамата учени "съчетават основните медицински изследвания с тяхното практическо приложение", се казва в аргументацията.

С разработването и одобрението на ваксина срещу Ковид-19 Тюреджи и Шахин са направили „решителен принос за овладяване на пандемията“. Церемонията ще бъде първата през тази година за връчване на персонална награда от федералния президент.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

28.02 2021 в 18:17

А най добре ще бъде да се върви към месечен абонамент за новата ваксина на “Пфайзер”, за по-голяма сигурност на населението (и на компанията) ...