Изхвърлят щангите от олимпийската програма?

OFFNews 28 декември 2017 в 11:46 19142 0

МОК може да изхвърли вдигането на тежести от олимпийската програма още за игрите в Токио през 2020 година, пише турския вестник "Ватан", като се позовава на добре информиран източник.

Става въпрос най-вероятно за Югур Ердингер, който е вицепрезидент на МОК и разполага с доста сериозни контакти. По принцип вдигането на тежести е под наблюдение заради нестихващите от десетилетия допинг афери, като участието на спорта в Токио беше под въпрос. МОК даде срок на световната федерация да представи план за борба с порочните явления, който не беше спазен и впоследствие удължен до средата на 2018 година.

Вдигането на тежести отдавна е синоним на употреба на забранени стимуланти, като при повторното отваряне на пробите от Пекин и Лондон над 40 се оказаха положителни. В МОК възприеха като лош знак и преизбирането на унгареца Тамаш Аян за президент на световната федерация.

Аян ръководи спорта близо половин век, като преди да стане президент изпълняваше функциите на генерален секретар. Вдигането на тежести е сред традиционните олимпийски спортове, като е било в програмата и на игрите през 1896 година.

България беше една от великите сили в този спорт, но в последните години се говори повече за употребата на допинг, отколкото за постижения. За това наши щангисти не участваха в Рио де Жанейро миналото лято, а в момента страната ни има да плаща глоба от 250 000 долара заради употреба от националите на замърсена добавка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови