Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

F1 се завръща с нощно състезание в Лас Вегас догодина

OFFNews 31 март 2022 в 12:32 2557 0

Снимка F1

Формула 1 се завръща с нощно състезание в Лас Вегас през ноември догодина. То ще е третото от календара за 2023 г. в САЩ. Другите две ще бъдат в Маями и Остин, съобщи F1.

Гран При на Лас Вегас ще се проведе в събота вечер на улична писта с дължина 6,12 км. Състезанието ще премине по част от Las Vegas Strip, между Wynn Las Vegas и The Cosmopolitan - известният участък в града на булевард Лас Вегас Юг, прочут със своите хотели и казина. Също така пилотите ще минават и покрай фонтаните на Bellagio. С 14 завоя и достигане на максимална скорост до 342 км/ч, пистата ще премине и през Caesars Palace, чийто паркинг беше домакин на последното посещение на Формула 1 в Лас Вегас в началото на 80-те години. Тогава състезанието се проведе под името Гран при на Caesars Palace и беше домакин за закриване на сезона и в двата случая.

Пистата включва три прави участъка, високоскоростна последователност в завоите и един участък с шикан - поредица от резки последователни завои, предназначени за намаляване на скоростта. Гран при на Лас Вегас трябва да приключи с над 50 обиколки.

Състезанието се присъединява към календара на Формула 1 по първоначален тригодишен договор, но очакванията са, че събитието може да се превърне в сензация през този период. Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали казва, че "няма по-добро място" за състезание:

„Това е невероятен момент за Формула 1, който демонстрира огромната привлекателност и растеж на нашия спорт с трето състезание в САЩ. Лас Вегас е дестинация, известна по целия свят със своето гостоприемство, тръпка. Няма по-добро място за състезания във Формула 1 от глобалната столица на забавленията и нямаме търпение да бъдем тук следващата година."

Слуховете за новото състезание се появиха за първи път още в края на 2021 г. А името Гран При на Лас Вегас беше запазено с търговска марка от Формула 1 през ноември 2017 г. Интересното е, че по това време бяха записани и състезанията - Маями Гран При и Гран При на Ню Йорк, но от трите Ню Йорк е единственият град, който все още не е добавен към календара на F1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!