Байдън обмисля дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

OFFNews 19 ноември 2021 в 14:58 4585 0

Снимка Getty Images

САЩ обмислят налагането на дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., обяви американският президент Джо Байдън след среща с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор и премиера на Канада Джъстин Трюдо, предаде БНТ. Причината била нарушения на човешките права от страна на китайското правителство.

Дипломатическият бойкот означава, че на Игрите няма да присъстват представители на американското правителство. Решението може да последва след повишеното напрежение между САЩ и Китай.

В понеделник Байдън говори за първи път лично с китайския лидер Си Дзинпин. Разговорът продължи 3 часа. Говорителката на Байдън Джен Псаки съобщи, че двамата не са засегнали темата за Зимните олимпийски игри.

Решението за бойкот е подкрепено демократи и от републиканци. Председателят на Демократическата партия на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси заяви, че лидерите, които мислят да посетят събитието ще загубят своя "морален авторитет". Републиканският сенатор Том Котън твърди, че за бойкот на "Олимпиадата-геноцид" е твърде късно и смята, че трябва да се предприеме цялостен бойкот, както на състезатели, така и на спонсори.

Американското правителство осъди отношението на Китай към неговото уйгурско мюсюлманско малцинство и политическите репресии в Хонконг.

Дипломатическият бойкот няма да повлияе на участието на състезателите, като към момента се обмисля "какво да бъде присъствието ни", заяви Джен Псаки.

Зимните олимпийски игри започват на 4 февруари, а Българската национална телевизия сключи договор за партньорство с Дискавъри, в резултат на което придоби права за безплатно ефирно излъчване на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!