Quantcast

Защо въпросът за Пеевски е важен

Последна промяна на 19 септември 2013 в 11:47 1527 9

Станишев честити поста на Пеевски.
Станишев честити поста на Пеевски.

Пейо Попов, blog.peyo.org

Въпросът „Кой посочи Делян Пеевски?“ не е с цел забавление с нежеланието на управляващата коалиция да даде ясен отговор на прост въпрос. Този въпрос е изключително важен, защото проблемна в случая е не само самата кандидатура – проблемен и по-точно престъпен е начинът, по който това решение е взето и осъществено.

Припомням предварително плануваната и съгласувана поредица от действия, които доведоха до това назначение:

1. Поискан и предоставен е достъп до класифицирана информация на Делян Пеевски, преди неговото име да бъде формално посочено. Датата, на която разрешението за достъп е било поискано, и самият факт на неговото предварително изискване, изключва твърдяното обсъждане между 6-7 кандидатури и е ясен пример за отредената функция на Народно събрание като орган, който само единствено формално утвърждава взети другаде решения.

2. В изключително кратки срокове, непрозрачно и без дискусия, бе извършена фундаментална промяна в устройствените закони на сектора за сигурност, с която не само се отнеха правомощия от президента, но и се сляха ДАНС и ГДБОП, с което се концентрира властта на специализираните правоохранителни органи. Тази законодателна промяна е подготвена в пълна секретност и бе осъществена с формално изпълнение на задължителните процедури и обществено обсъждане. Конкретните промени относно изискуемия минимален стаж за председателя на ДАНС от 10 на 8 години са немотивирани, необосновани и единственото практическо обяснение е нагаждането на законовата рамка към кандидатурата на Делян Пеевски, който има формални 8, но не и 10 години юридически стаж. Това отново ясно показва, че Пеевски е бил единствена кандидатура, посочена от неизвестно кой, но която по никакъв начин не е била резултат от нещо дори и далечно наподобяващо на демократичен процес.

3. В предходния на гласуването на кандидатурата на Пеевски ден бе променен правилникът на парламентарната група на Коалиция за България, с който народните представители бяха задължени да подкрепят в пленарна зала всяко решение, което е прието на заседание на парламентарната група. Тази промяна е сама по себе си противоконституционна и престъпна, защото ограничава волята и възпрепятства упражняването на правомощията на отделния народен представител. Репликата „Ние да не сме електорат“ ясно показва отношението на самите народни представители към тази промяна, която послужи за удобно оправдание при последващата им подкрепа за кандидатурата.

4. В деня, който промените в Закона за ДАНС бяха обнародвани в Държавен вестник, с изненадваща промяна в дневния ред на парламента бе вкарана извънредна точка за избор на директор на ДАНС. Отново – това е в абсолютно противоречие не само със законовите изисквания, но и с естествената практика на обществено обсъждане и изслушване на кандидата за длъжността.

5. Общо за 15 минути, две изказвания (едно предложение на Пл. Орешарски и едно в подкрепа на С. Станишев), никаква опозиция Делян Пеевски бе избран от 42-рото Народно събрание, закле се пред всички народни представител и подписа клетвена декларация.

Съвкупността и свързаността на тези действия сочат категорично за престъпен сговор за нарушаване на конституционните и законови механизми на функциониране на държавата и имената лицата, които стоят зад него, могат да бъдат окачествени единствено като престъпници.

Това е причината, поради която отворът на въпроса „Кой предложи Пеевски?“ е изключително важен и неговият отговор следва да бъде търсен не само от гражданите, но и от всички партии и институции, които искат да има елементарно доверие в правовия ред и начина на функциониране на политическата система. Оставка, веднага!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2013 в 12:21

Управляващите са против българският народ. Те са престъпници. Оставка веднага!

20.09 2013 в 00:26

Не ревахте и не питахте когато Бойко назначаваше? Що бе? Не ревахте когато се надуваше като селски разплоден коч пред всяка медия и всяка камера. Що бе? Не ревахте когато караше с правителствения самолет не само отборчето си по футбол ами агнетата за курбаните им. Що бе? Не ревахте когато караше лично с 200 км/ч. по магистралата за Бургас служебна кола на НСО. Що бе ? ...........щото видяхте в мутрата - светец , който ще ви оправи, ама с такава квадратна глава дето я носи най-много да ви направи на тъпоъгълни триъгълници и го прави въпреки, че не е на власт. Липсва само лицето Дянков с малко име на царче да ви стегне каиша и да ви качи на табуретката за ритане!

19.09 2013 в 23:26

Абе сичко е много просто - Тиквоча заподозря че Пеевски ще го пореже, и мобилизира сички ресурси. Само че комунделите са врели и кипели, и го пратиха в Шеста глуха. Сега търсят само как да му го върнат тъпкано, щото им се пречка в краката. Тоя си знае, че вече умрел, само датата не е ясна.

19.09 2013 в 14:18

"Защо въпросът за Пеевски е важен" - защото отговорът на този въпрос ще покаже кой се опитва да фашизира България. Или комунизира, все тая.

19.09 2013 в 13:35

Защо никой досега не посочи какви престъпления е извършил Пеевски и защо не е в затвора? Защо в продължение на два мандата е избиран с хиляди гласове и на тези избиратели защо не е обяснено, че това е най-големият престъпник в страната, заради който си струва да се обърне цяла една държава с главата надолу? Защо беше добър, когато всичките му медии бяха заети да венцеславят ежедневно ББ и стана неподходящ, когато престанаха така активно да го хвалят? Защо Сидеров беше добър, когато две години плътно стоеше зад ББ и го поддържаше, а след като с ЕДНО гласуване подкрепи сегашното правителство и го критикува за всичко останало - вече е престъпник? Въпросите са много и досега НИКОЙ не е отговорил на тях. Все пак остава най-важният въпрос ЗАЩО досега НИКОЙ не протестира, когато ББ вилнееше из държавата както си иска? Никой не го запита кого, как и защо назначава. Той има това право като едноличен господар... Не харесвам това правителство, но ако тикнете отново властта в едноличния собственик на държавата, това ще е още по-голямо престъпление.

19.09 2013 в 13:33

"...1.Поискан и предоставен е достъп до класифицирана информация на Делян Пеевски, преди неговото име да бъде формално посочено...."
ИНТЕРЕСНО БИ БИЛО "ЗАЯВЛЕНИЕТО" С КОЕТО Е ПОИСКАЛ "ДОСТЪП ДО СТР.СЕКРЕТНО"!!! След като самият "ДОПУСК" е издаден преди да бъде гласуван за "ПРЕДСЕДАТЕЛ на ДАНС"! КАКВО Е ПОСОЧИЛ ЗА "ОСНОВАНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ДОПУСКА" И КАКВА "МЕСТОРАБОТА" Е НАПИСАЛ!

19.09 2013 в 12:52

За да се знае кой дърпа конците на национално ниво!

19.09 2013 в 12:09

Направо да ги обявят за издирване от Интерпол и да си ги вземат!!! ;)

19.09 2013 в 12:08

Точно така!!!

Абе, няма ли ЕДИН юрист в тази държава, който да формулира обвинение към тези престъпни практики на най-високо ниво в България?!? Не можем ли да си осъдим депутатите в Страсбург?!? Тук имат имунитет, но там нямат... :)