Военният министър: Протестът е в безизходица и провокира сблъсъци

Александра Маркарян 16 август 2013 в 13:09 4062 19

Министърът на отбраната Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС
Министърът на отбраната Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС

"Днешните протести не са автентичните протести от първите дни. В тях могат да се видят икономически и политически интереси.". Това заяви военният министър Ангел Найденов в интервю за TV7.

Политическите интереси били свързани с бившите управляващи. Това личало от "появата на протестите на хора, ясно свързани с ГЕРБ, като бившите директори на БДЖ и "Напоителни системи", кметове, председатели на общински съвети и общински съветници".

Според Найденов "търсенето на сблъсъци е една от посоките, в които се тласка протестът от неговите сценаристи".

А тласкането към сблъсъци, според Найденов, било "с цел той да бъде изваден от безизходицата, до която е стигнал с необоснованите и крайни искания за оставка".

"Чрез агресията се цели да се предизвикат политически реакции в страната и чужбина, които да доведат до сваляне на правителството, назначаване на служебен кабинет и създаване на среда, която да позволи на определени хора, свързани с кръга „Капитал”, да ползват инструментариума на властта", каза още Ангел Найденов.

Сред протестиращите могат да бъдат видени хора от близкото обкръжение на президента и е притеснително, че той не се е дистанцирал от тези кръгове, заяви още той.

Найденов бе поредният, нападнал президента заради ветото върху актуализацията на бюджета за 2013 г., която ще позволи на властта да вземе заем от 1 милиард лева.

Зад ветото прозират пристрастията на президента към протестиращите и отношението му към правителството, каза Найденов. В мотивите на държавния глава, който възрази срещу заем, вземан, за да се разпредели "на тъмно", нямало "сериозни финансови и икономически аргументи". Ветото му било "политически обосновано".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!