Цветанов: Страхувам се, че подслушват мен и Борисов

15 април 2013 в 17:52 5000 22

Колаж: БГНЕС
Колаж: БГНЕС

Притеснявам се дали заедно с бившия министър-председател не сме подложени на незаконно подслушване.

Това заяви пред журналисти в Елин Пелин заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Аз започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с Бойко Борисов, не сме подложени на незаконно подслушване, което би могло да бъде осъществено точно по време на кампанията, заяви Цветан Цветанов.

Самият факт, че за този сигнал, който Сергей Станишев внесе при главния прокурор, преди това Алексей Петров лансира в публичното пространство, че се очакват големи скандали относно използването на СРС - направете си връзката - кой къде и какво е правил в тази държава, каза бившият вътрешен министър.

Предпоставки е едно, доказателство е друго

Извършена е една проверка в много кратки срокове на този етап и на база на тази констатация, която има от тази проверка, е образувано досъдебно производство спрямо длъжностни лица, които имат пряко отношение към контрола. Нека това досъдебно производство да приключи, за да бъдем обективни в оценките, които даваме, заяви още Цветан Цветанов.

Предпоставки е едно, доказателство е друго, отбеляза Цветанов по повод констатацията на прокуратурата, че има редица нарушения в използването на автомобила за наблюдение.

Няма разпореждания от мен като министър на вътрешните работи за нерегламентирано използване и прилагане на СРС-та, твърди зам.-председателят на ГЕРБ.

Ако се докаже, че аз съм разпореждал, ще се оттегля от политиката и ще си отнеса наказателната отговорност, повтори Цветанв.

Не е работа на вътрешния министър технически да контролира изпълнението на СРС-тата, политическото ръководство се занимава със законовия срок на използването им, отбеляза Цветанов.

В момента сме в предизборна кампания. Много са политическите партии, които смятат, че могат да използват прокуратурата като инструмент в тази кампания. Искам да се обърна към всички тези партии, които днес светкавично са дали пресконференции: какво направиха те, за да променят този режим на работа на СРС, докато бяха управляващи? Имаше СРС, които бяха прилагани към кандидата за депутат Иса Бесоолу и тогава беше подслушван самият Лютви Местан. Тогава министър на вътрешните работи беше Михаил Миков, заяви Цветанов.  

ГЕРБ брани Цветанов

От партийната централа на ГЕРБ днес реагираха и с декларация. В нея се посочва: „В доклада на прокуратурата, който беше оповестен днес, става ясно, че Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи не е разпореждал незаконни подслушвания. Убедени сме, че българската прокуратура, както и всички български институции не бива да се използват за инструмент в предизборната кампания“.

След като Прокуратурата е установила, че липсват ясни правила за работа на СДОТО, настояваме за максимално разширяване на периода на прокурорската проверка. Призоваваме за повече решимост от страна на главния прокурор, за да стане ясно как са били използвани СРС-тата и как е работила службата от момента на законовото регламентиране на възможностите за използване на СРС-тата до днес. Според нас това е нужно, за да стане как е работила службата при всички предишни политически ръководства на МВР, отбелязват от ГЕРБ.

В декларацията се посочва още: „Остро осъждаме опитите за подмяна на дневния ред на българското общество. И категорично заставаме зад всички действия на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в борбата му с престъпността. ГЕРБ води безкомпромисна битка с организираната и икономическата престъпност. Нанесохме истински удар в сърцето на бившата Държавна сигурност с промените в законодателството. След като спряхме основните финансови кранчета на сивата икономика и нарушихме интересите на кръга олигарси в държавата, днес не сме учудени от политическата немощ и ретроградните модели за водене на кампания, типични за БСП“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!