Цветанов съди МВР заради подписана от него наредба

Последна промяна на 26 август 2013 в 12:20 12183 10

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов съди МВР, след като беше подложен на процедура по полицейска регистрация.

Бившият МВР шеф, който е обвиняем по скандала с незаконните подслушвания, беше привикан в началото на юли в СДВР, за да му бъде направена полицейска регистрация. Процедурата е рутинна и се прилага на обвиняеми с повдигнати обвинения за умишлени престъпления. Самата регистрация е регламентирана в Наредба Iз-701, която е разписана от Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи.

Въпреки това, той отказа да му бъдат взети пръстови отпечатъци и ДНК-проба, за което беше глобен със 100 лв. 

Ексминистърът е внесъл две жалби в Административния съд в София.

Едната е за предварително изпълнение на разпореждането той да бъде глобен. Разпореждането е издадено от инспектор от Охранителна полиция при СДВР на 8 юли 2013 година и е оспорено още на следващия ден. В този случай съдът вече се е произнесъл в полза на Цветанов, като е отменил глобата. Аргументите на магистратите са, че СДВР не е предоставило исканите в такива случаи доказателства за това, че е имало необходимост от предварителното изпълнение на разпореждането. Според Административнопроцесуалния кодекс (АПК) предварително изпълнение се налага, за да не бъде „осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда.“

С втора жалба Цветанов оспорва законността на административния акт на СДВР по същество. Делото е насрочено за 23 октомври от 10.30 часа. Аргументите са свързани с това, че полицията е нарушила конституционните му права като гражданин и депутат. Според защитата на Цветанов въпросната наредба противоречи на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. Адвокат Мено Менков смята, че подписаната от Цветанов наредба е изготвена на основата на Закона за МВР, който обаче не е приет от клиента му.

Наредбата на Цветанов е коментирана неведнъж от юристи. Тя често е давана пример за легитимен начин за създаването на база данни на всички граждани, независимо от това дали са криминално проявени или не.

Случаят беше коментиран и от главния прокурор Сотир Цацаров, според когото Цветанов не трябва да прави изключение от процедурите, които са разписани в законодателството. “Тъжното в страната е, че трябва да извървиш пътя от министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, и това, че собствената ти наредба противоречи на Конституцията”, коментира Цацаров пред журналисти. 

Цветанов има две обвинения от прокуратурата. Едното, по което му беше направена полицейска регистрация, е свързано с незаконните подслушвания и т.нар. “цецомобили”. В края на април прокуратурата обяви, че като министър Цветанов не е упражнявал необходимия контрол върху подслушванията. Показания в тази посока дадоха четиримата служители от СДОТО, които първоначално бяха обвинени за нерегламентирано използване на техниката за подслушване. По-късно тяхното дело беше спряно. За подслушванията в МВР реши да говори и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, срещу когото пък бяха повдигнати обвинения за корупция. След като беше изслушан, в прокуратурата прецениха, че за сигурността на бившия земеделски министър съществува реална опасност, затова той вече се ползва със статута на защитен свидетел.

На 24 юни главният прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на имунитета на Цветанов заради стартирало второ разследване срещу него – за това, че осуетил разследване, като не е позволил подслушване. Според прокуратурата Цветанов е отказал да подпише прилагането на СРС спрямо шефа на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, въпреки че разрешенията са дадени от председателя на Великотърновския окръжен съд. Прокуратурата се натъкнала на този случай в хода на разследването, докато разследвала бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.08 2013 в 21:14

БРАВО ЦВЪКИ СЪДИ ГИ ДО ДУПКА КАТО СА КУХИ И ТОЛКОВА ВРЕМЕ НЕ УСПЯХА ДА ТИ СЛОЖАТ ПРАНГИТЕ СЪДИ ГИ ЗА НАЗИДАНИЕ!!

26.08 2013 в 21:02

протестуиращите мастурбират върху портрети на тиквоча това е безобразие

26.08 2013 в 20:55

За съжаление гражданинът Цветанов няма да съди министър Цветанов, а Държавата. И причината е, че Държавата (Конституционния съд) са "проспали" момента да отменят заповедта му. Това, от своя страна, се дължи на факта, че до скоро всички власти бяха в ръцете на ГЕРБ, балгодарение на определено тълкуване на изборните резултати. За тях, обаче, Законът е безсилен. Единствения оторизиран да наказва за такива простоии е Избирателят. Последно, доколкото си спомням Избирателят предпочете същата пасмина... Сега, странно защо, се учудва.

26.08 2013 в 20:20

Просто е. Никога повече пожарникари и физкултурници начело на държавата. Надявам се здравият разум на народа и мнозинството да надделеят над простотията на калинките, герберастите и протестуиращите.

26.08 2013 в 20:06

Мишкар! Линч на площада- това е истината!!!!

26.08 2013 в 19:14

Тоя Цветанов съвсем изтрещя. Вместо да го вкарат него в затвора за маса престъпления, то излиза така, че той ще осъди държавата заради собствените си безобразия. Егати абсурдите, егати далаверите, нямам думи просто...

26.08 2013 в 17:25

абе значи цветанов такъф онакъф обаче беше единствения който става за нещо в герп без него тази партия ще крета малко и ще се саморазпадне просто този човек е един от най-добрите политически организатори в държавата жалко че работеше за една загубена кауза като подгласник на тиквоча

26.08 2013 в 17:20

Браво ! Пак да гласуваме за такива недоразумения не следващите избори. Ако не са на власт, може да ни стане скучно.

26.08 2013 в 17:13

Браво, ЦЦ.

26.08 2013 в 13:15

Значи гражданинът Цветанов е на път да осъди министър Цветанов, т.е. сам себе си! Това ставало ли е някъде преди или е интересна новост в световната история?