Цацаров излъгал ВСС

19 декември 2012 в 15:17 1727 0

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Кандидатът за главен прокурор - соченият за фаворит на властта пловдивски съдия Сотир Цацаров, е излъгал ВСС при изслушването му.

Това съобщава сайтът Биволъ, като се позовава на стенограмата от изслушването на Цацаров, в което той отговаря на въпроси кога и колко данък са платени от съпругата му Меглена за прехвърляне на имот.

Цацаров не отрича, че сделката е изповядана на симулативна цена от 1000 лв, което е 120 пъти по-ниска цена от реалната. Според Биволъ, който се позовава на документи, реалната стойност на сделката е 60 921 евро или над 120 000 лв. Ако се окаже, че Цацарова не е платила данък върху реалната сума в деня на самата сделка, тя подлежи на глоба по чл. 125 от Закона за местните данъци и такси. От разследването става ясно, че две години по-късно Цацарова е внесла допълнителна сума за налога, като резултат от един съдебен спор.

Пред ВСС съдия Цацаров коментира случая така: "Поставен беше и още един въпрос - дали не съм посочил тази цена и дали не са внесени местни данъци в този размер в момента, в който към момента на задължението за деклариране не е станало известно, че едната сделка е проблемна. Не е така, внасянето е осъществено на датата, на която са осъществени сделките."

В справката от служба Местни данъци и такси на община "Марица" обаче е записано, че на датата на сделката за овощната градина са внесени само 10 лв. местен данък. Чак две години по-късно - на 26  февруари 2010 г. е довнесен остатъкът от 1181 лв., като са начислени и наказателни лихви. Освен това данъкът за имота не е бил уреден при декларирането му пред Сметната палата в началото на 2009 г., а цяла година по-късно.

В четвъртък ще се проведе гласуването за избор на главен прокурор. За първи път за главен прокурор ще се гласува по електронен път, а не както досега - чрез бюлетини. Основните съмнения към електронната система за гласуване са свързани с това дали членовете на съвета са ограничени да гласуват само по веднъж за един кандидат или могат да упражнят правото си на глас за всеки един - нещо, което гласуването с бюлетини, не позволява.

За избора на кандидат са необходими 17 гласа от членовете на съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови