Сложна остава обстановката в 9 области

Последна промяна на 11 февруари 2012 в 10:32 972 0

Село Бисер  Снимка: chertoianov
Село Бисер Снимка: chertoianov

В областите Хасково, Кърджали, Смолян, Силистра, Пазарджик, Стара Загора, Видин обстановката на територията на страната остава усложнена, съобщиха от пресценъра на МВР.

Трима души в неизвестност 

Трима души остават в неизвестност след наводненията. Хората са изчезнали при бедствието след скъсването на язовирната стена на Иваново и са жители от с. Малки воден, община Маджарово и от с. Иваново, община Харманли. Ще продължи възстановяването и укрепването на дигите на река Марица в района на Свиленград.

Продължават усилията за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково. Екипи от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“-Хасково и допълнително съсредоточените сили от областите Софийска, София-град, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали и Сливен и служители на районното родразделение на дирекцията в АЕЦ „Козлодуй” с отводнителна техника и 2 БТР на Министерството на отбратана продължиха отводняване на обекти в Харманли, с. Бисер и Свиленград.

В селото са отводнени четири сгради. От тинята са изтеглени 4 автомобила, разчистени и нарязани са около 30-40 куб. м. дърва. Монтирани са 5 фургона, 5 постройки се изсушават. Оценка на щетите, възстановителни работи, отводняване на сгради и изсушаване на помещения освен в Бисер се провежда и в Свиленград и Харманли. Организирана е охраната за недопускане посегателства върху имуществото на пострадалите.

Пътната обстановка в област Хасково се нормализира, пътищата са проходими при зимни условия, като на места са възможни заледявания. Затворени са пътищата Свиленград – Тополовград и Харманли – Тополовград – за товарни автомобили, леки се пропускат с вериги и Свиленград – гр. Любимец, стария път е непроходим, възможно е преминаване по главен път Е-80.

Контролирано изпускане на водите на 5 язовира

На язовира при с. Елена са изпратени сили от Областното управление ПБЗН, Напоителни системи и представители на местната власт. Извършва се контролирано изпускане на водите, като се разчистват отводнителните канали и се предприемат действия по укрепване на дигата. Създадена е организация за оповестяване на населението от с. Бисер при нужда.

Нивото на р. Марица се нормализира, водата от наводнения кв. „Гебран“, Свиленград се оттича, двете гранични КПП-та са отворени.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Контролирано се изпуска вода от язовирите Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия и яз. Ясна поляна. Продължава контролирано освобождаване на обем и в язовирите „Тракиец”, „Г. Трайков” и „Йовковци”. Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в потенциално опастните язовирите. Организирано е постоянно наблюдение за състоянието им.

През изминалия ден нивото на река Тунджа при гр. Ямбол достигна 267 см при критично ниво 590 см, а при гр. Елхово – 240 см при критично ново 368 см. По реката има ледоход и очакванията са за по-голямо замръзване, което би довело до заприщване и разлив. Създадена е организация за постоянно наблюдение в критичните точки и за поддържане на готовност за своевременно реагиране.

Все още в 25 населени места (села и махали) на територията на области София (Костинброд), Смолян (Баните, Неделино), Силистра (Силистра и Дулово), Ст. Загора (Мъглиж), Кърджали (Джебел, Момчилград и Крумовград), Видин, Пазарджик (Велинград) и Хасково, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Екипи на ГД „ПБЗН” съвместно с местната власт продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост.

Подробности за ограниченията в движението и затворени пътни участъци можете да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови