СЕМ залят с писма заради отрязания пръст в "Шоуто на Слави"

Мая Младенова 02 април 2013 в 15:35 2953 3

Скандалният бургаски бизнесмен Ивайло Зартов. Снимка: БГНЕС
Скандалният бургаски бизнесмен Ивайло Зартов. Снимка: БГНЕС

Разгневени зрители заляха с жалби Съвета за електронни медии (СЕМ) заради отрязания пръст на бизнесмен, показан в "Шоуто на Слави" по bTV. 20 писма са постъпили от граждани, приканващи регулатора да накаже предаването заради шокиращите кадри, стана ясно на днешното заседание на съвета.

На 26 март, точно в 23:05 ч, шоуто показа как бизнесменът Ивайло Зартов отряза кутрето си в кухнята си заради присъда от 9 години затвор, която му наложи Бургаският апелативен съд. Според мъжа присъдата е несправедлива. 

"В писмата си зрителите са много възмутени, категорични са, че показнаото не е нормално и призовават СЕМ да бъде активен, каза членът на Съвета Mария Стоянова. - Това, разбира се, не означава, че ще работим под натиск. Отложихме разглеждането за следващото заседание, докогато независимите експерти трябва да се произнесат дали има несъответсвие със Закона за радио и телевизия."

„Потресаващото е, че за да го чуе България той трябваше да си отреже пръста. Сякаш живеем в ням филм, в който хората се опитват да говорят нещо, но нищо не се чува. И правят невъзможното, за да бъдат чути. Октай насочи пистолет срещу Доган, за да бъде чут; Пламен във Варна се самозапали, оставяйки след себе си един протестен плакат – той се самозапали, за да бъде чут; този човек си реже пръста, за да бъде чут. Тотално е нарушено доверието на хората във всяка една от господстващите власти“, коментира тогава в предаването Иван Кулеков.

При нас не е получено решение на СЕМ по този казус, бе oтговорът от екипа на "Шоуто на Слави", който OFFNews потърси за коментар.

 6 глоби по 15 хил. заради защита на децата

Шест тв програми в двете най-големи телевизии - bTV и Нова тв, са били глобени от СЕМ през последната година с по 15 000 лева по силата на споразумението за защита на децата от съдържание, което е неблагоприятно за тях. Актовете все още не са платени, защото се обжалват.

Това стана ясно на днешното заседание на мегийния регулатор, на което споразумението бе преподписано за още една годин. Страни в него са Държавната агенция за закрила на детето, СЕМ, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и доставцичи на медийни услуги.

При подписването изпълнителният директор на АБРО Мехти Меликов възрази, че критериите за глоби са порочни и има произвол при санкционирането на тв операторите.

Нашите членове срещат трудности при прилагането на правилата, защото в критериите липсва конкретика и на операторите се вменяват задължения, които те няма как да изпълнят, посочи Меликов. Той даде пример с някои неясни критерии - деца да не участват в реклами с ГМО храни и забрана за излъчване на реклами на храни и напитки с непрепоръчително за подрастващите съдържание в програмите за деца. "Как да знаем, че в храните има ГМО, ако това не е обозначено на опаковката", попита шефът на АБРО.

Друго неясно поле, откъдето могат да дойдат санкции, са филмите и класифицирането им с надпис "Препоръчителен родителски контрол". Операторите сами определят дали филмът да носи такова обозначение и ако има такова, то лентата не може да се излъчи преди 23 ч.

Ние не знаем дали СЕМ би квалифицирал филма по същия начин, по който сме го определили ние. Получава се така, че понякога операторите лишават зрителите от интересно кино заради прекомерен страх от санкции, обясни още Меликов. Той получи уверението на председателя на СЕМ Георги Лозанов, че ще стартират незабавни разговори по преразглеждане и прецизиране на критериите от споразумението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!