СДВР: Задържаме най-агресивните и подбудителите

Юлиан Христов 18 юни 2012 в 15:37 2896 0

Протести срещу закона за горите 13.06.2012 г. Снимка: Сергей Антонов
Протести срещу закона за горите 13.06.2012 г. Снимка: Сергей Антонов

Най-агресивните участници в протестите и тези, които са подбудители на хулигански прояви, влизат в групата на задържаните през последните дни в София, обясниха от Охранителна полиция за OFFNews.bg.

Коментарът беше направен във връзка със запитване за това на какъв принцип се преценява кой от протестиращите да бъде задържан. Според разпоредбите в Указа за дребното хулиганство на практика всички участници в нерегламентирания протест, които не спазват разпорежданията на полицията да напуснат пътното платно, би трябвало да влязат в ареста и да им бъде съставен акт.

Зам.-директорът на Охранителна полиция главен инспектор Борислав Муеров обясни, че арестите се извършват на базата на преценката за това кои лица подбуждат нарушаване на обществения ред и имат хулигански прояви. Муеров определи като несериозно твърдението, че по този параграф трябва да бъдат прибрани всички, които са излезли на нерегламентиран протест. Полицията концентрира усилията си върху лицата, които „явно нарушават обществения ред и които не изпълняват полицейско разпореждане“.

Вчера пред OFFNews.bg един от задържаните Христо Христов разказа, че е бил задържан за хулиганство, но без всякакво основание. За липсата на основание за арест се е произнесъл по-късно и сериозен съдия. Мъжът е бил освободен, но е бил принуден да остане в ареста няколко часа без каквито и да е доказателства на обвинението, че е хвърлил стъклена бутилка по протестиращите.

Шефът на СДВР главен комисар Валери Йорданов обясни пред OFFNews.bg, че се следи предимно за хулигански прояви. Задържанията са спрямо поведението на протестиращите. „След като застават на пътното плато, лягат и не изпълняват полицейското разпореждане, трябва да бъдат задържани“, обясни той и допълни, че действията на полицията минават задължително съдебна санкция, където се преценява има ли или не доказателства.

От районната прокуратура в София обясниха, че до този момент не са постъпили сигнали за престъпления при проведените протести в София. Съдът има право да сезира прокуратурата, ако при разгледаната от него преписка за хулиганство, бъде констатирано престъпление. Задържането на лицата за 24 часа в ареста се прави, когато се налага събиране на допълнителни сведения. Производството по този указ се извършва между съда и полицията и не минава през прокуратурата.

При проведените два контрапротеста по път Е-79 вчера и днес, коио също преминаха без съответния уведомителен режим в общината, няма задържани. От Областната дирекция на МВР в Благоевград обясниха за OFFNews.bg, че на контрапротеста в неделя полицията не е предприела арести, въпреки че по смисъла на Указа за дребното хулиганство той представлява противообществена проява. От полицията в областния град обясниха, че блокадата на главния път е била кратка и не е имало прояви на неподчинение, което е било и причина да не се стига до задържания.

Дребно хулиганство по смисъла на указа е „непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие“. Поради ниската степен на обществена опасност такава проява не представлява престъпление и не се наказва по текстовете за хулиганство в Наказателния кодекс. Дребното хулиганство се наказва с административен акт от 500 до 1000 лв., който може да бъде обжалван по съдебен ред.

Чуйте цялото интервю на главен комисар Валери Йорданов, директор на СДВР, което той даде за OFFNews.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови