Провал на преговорите между bTV и Bulsatcom

Мая Младенова 29 декември 2012 в 11:36 6566 19

bTV може да спре сигнала си към Bulsatcom още на 2 януари.
bTV може да спре сигнала си към Bulsatcom още на 2 януари.

Най-очакваната телевизионна сделка в последните дни на новата година се провали. Тази сутрин bTV официално обяви, че преговорите за подписване на договор с един от най-големите доставчици на цифрова телевизия Bulsatcom не са довели до нов договор за 2013 г. Така, ако няма неочакван обрат в последната минута, абонатите на Bulsatcom няма да могат да гледат каналите от групата на bTV през новата година.

"Освен, че продължава да дължи сериозни суми на медията, а според независимо пазарно проучване да укрива и част от абонатите си, до днес операторът не прие да поднови договора си с bTV при условия, вече приети от други големи доставчици на пазара", съобщиха от bTV. Медията е предприела и друга контрамярка - писмо до еврокомисаря по телекомуникациите и медиите Нели Крус, понеже "bTV е обект на явна дискриминация от страна на Bulsatcom - отказва да излъчва каналите на медията въпреки многократно по-добрите условия в сравнение с тези, които предлагат други български телевизии в мрежата на доставчика."

Еврокомисарят Крус вече получи една жалба по този казус, само че от другата страна, изпрати я Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, като я информира за картел между bTV и TV7.

Засега bTV уверява, че няма да спре сигнала до 1 януари включително, защото е почивен ден. Решението кога да бъде прекъснат, ще бъде взето по-късно.
"От януари можете да продължите да гледате каналите на bTV Media Group в мрежите на Виваком, Нет 1, Близу, МТел и много други кабелни и сателитни оператори", съветват от телевизията.

До края на годината предстоят още преговори, надяваме се на успех, обяви маркетинг мениджърът на Bulsatcom Тинко Тотев. Ако това не се случи, компанията прави разчети какви нови канали и отстъпки може да предложи на абонатите си.

Междувременно се очаква развитие и по финансовия спор на Bulsatcom с ТV7, която също обяви, че спира сигнала си към доставчика. По публикувани в интернет данни се вижда, че на 31.12.2012 изтича и договорът на доставчика с Нова телевизия.

 Финансовият спор между най-гледания канал bTV и един от най-големите доставчици на цифрова телевизия в страната Bulsatcom избуя по Коледа заради изтичането на договора между двата оператора. Те не успяха да се споразумеят за цената, на която Bulsatcom да разпространява каналите на bTV. Принципното положение е, че доставчикът на телевизия плаща на тв каналите за това, че ги разпространява в мрежата си, като таксата се определя на база брой абонати.

И двете страни не са съгласни с финансовите претенции на другия. От една страна bTV обяви, че Bulsatcom все още дължи над един милион лева по договора за 2012 г., като компанията не е погасявала задълженията си от месеци.  bTV казва още, че на Bulsatcom са предложени същите цени, каквито вече са приели други участници на пазара.

Bulsatcom от своя страна негодува срещу новите, по-високи цени на абонат, които bTV е поискала за новия срок от договора. В същото време компанията смята за неправилна практиката bTV да се предлага само в пакет от 6 програми (с bTV Cinema, bTV Action, bTV Comedy, bTV Lady, РИНГ), а иска да има опцията да купи само канала bTV.

Между твърденията на двамата участници в спора, който се следи изкъсо от милиони зрители, има и други разминавания. Те се дължат основно на факта, че търговските параметри на договора са конфиденциални и не могат да се направят публично достояние.

Спорът между двете компании се наблюдава изкъсо от останалите играчи на пазара, защото може да предложи прецедент, който да промени модела на пазарните отношения оттук нататък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!