Абонатите на Bulsatcom остават без bTV и TV7

Последна промяна на 22 декември 2012 в 09:03 13609 49

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Абонатите на Bulsatcom няма да могат да гледат bTV и сродните й канали за неопределено време.

Причината са неуредени задължения между двата оператора. bTV и сродните й програми са платени и всеки оператор, който иска да ги излъчва, дължи определена такса (каква е тя - виж по-долу) за всеки свой деклариран абонат.

Днес наобед и TV7 обяви намерение да спре да подава сигнал до Bulsatcom по същите съображения. Излъчването на каналите на групата към оператора ще бъде възобновено веднага щом задълженията му бъдат изчистени и бъде подписан новият договор за 2013 година. Дотогава от телевизията съветват да се гледат каналите им в интернет.

От тази нощ Bulsatcom не излъчва  bTV, bTV Action, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Lady и РИНГ. Това засяга стотици хиляди абонати в страната, които вероятно няма да могат да гледат тези програми за празниците. Стотици потребители заляха форумите и на двата оператора с гневни коментари.

Същевременно, като компенсация, сателитният оператор пусна безплатно HBO и HBO Comedy.

Ето какво е официалното съобщение на Bulsatcom до неговите абонати.

Уважаеми клиенти,

Извиняваме се за неудобството, че не можем да Ви предоставим програмите на bТV Media Group. Доставянето на каналите бе едностранно преустановено от тях. Като основание за спирането на сигналите се изтъква неприемане от страна на Булсатком на новата оферта за 2013-2014 година, с която предлагат програмите си на цена 3 пъти по-висока от досегашната. Това неминуемо ще доведе до повишаване на цената на пакетите на цифрова телевизия Булсатком.

Булсатком АД има действащ Договор с bТV Media Group до 31.12.2012г. и прекъсването на сигнала е в нарушение на договора. Офертата на bТV Media Group е неприемлива за Булсатком АД до този момент и поради факта, че цената на ефирната телевизия бТВ е по-висока от цената на целия пакет програми на bТV Media Group, което лишава оператора от правото му на избор и възможност да договаря поотделно цените на всяка програма от пакета на bТV Media Group.

Уверяваме Ви, че ще полoжим максимални усилия за постигане на споразумение, но считаме, че е неуместно спирането на сигналите на програмите по време на предстоящите празници и преди изтичане на посочения в офертата на bТV Media Group краен срок 14.01.2013 г., а увеличаването на договорената цена не е подходящо при настоящите икономически условия в страната.

Очакваме от мениджмънта на bТV Media Group да подходи отговорно и към ангажиментите, които са поели и пред своите рекламодатели, като ги лишават от гарантирания брой зрители до които да достигнат рекламните им послания.

Излъчването на каналите ще бъде възcтановено веднага след постигане на споразумение между страните.

bTV също публикува становище на сайта си. То гласи:

Във връзка със системното неизплащане на задължения в големи размери от страна на сателитния оператор Булсатком към bTV Media Group ви информираме, че от 3.00 часа тази нощ абонатите на този доставчик няма да имат достъп до каналите на bTV Media Group в мрежата на Булсатком за неограничен период от време.

Освен, че дължи сериозни суми на телевизията, операторът дискриминира bTV, като отказва да поднови договора си за излъчване на седем канала на bTV Media Group (6 SD версии и една HD версия), на обща цена по-ниска от 2 лв. на абонат, а в същото време оценява и заплаща само за един канал в мрежата си близо 3 лв. на абонат.  

Според пазарни проучвания Булсатком  декларира и по-малък от реалния брой свои абонати, с което допълнително сериозно ощетява възможностите на bTV Media Group за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите.

Сигналът ще бъде възобновен след погасяване на задълженията на Булсатком към bTV Media Group и успешното финализиране на преговорите с оператора за излъчването през 2013-та година.

Междувременно можете да следите програмата bTV чрез ефирен сигнал, на живо в интернет на btv.bg, а всички канали на bTV Media Group - в мрежите на други кабелни и сателитни оператори, като Виваком, Нет 1 и Близу и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!