Прокурори възстановяват дефицита на справедливост с конфискация

Юлиан Христов 11 март 2013 в 14:47 3849 2

Пламен Георгиев, председател на Комисията за конфискация. Снимка: БГНЕС, архив
Пламен Георгиев, председател на Комисията за конфискация. Снимка: БГНЕС, архив

Инструкция, която регламентира сътрудничеството между МВР, прокуратурата, ДАНС и Комисията за конфискация на имущество, беше подписана днес в Министерски съвет.

Според документа работна група от прокурори, служители в МВР и ДАНС, ще се занимава приоритетно с конфискуването на незаконно придобито имущество. "С подписването на инструкцията взаимодействието ще бъде на още по-високо ниво. Има дефицит на справедливост, което ще бъде преодоляно в резултат на днешната инструкция“, каза след подписването на документа в понеделник Пламен Георгиев, председател на комисията.

Инструкцията беше подписана и от двама министри в оставка - Цветан Цветанов и Симеон Дянков, като техните ведомства се задължават да дават исканата от комисията информация по разследваните от комисията лица.  

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също присъства на церемонията по подписването, каза, че важна роля в конфискацията има именно прокуратурата, която е длъжна да уведоми комисията, ако се натъкне на съмнения за криминално придобито имущество. Инструкцията задължава наблюдаващите прокурори да уведомяват комисията. Сега от значение ще е работата на междуведомствените групи, в които ще участва и прокуратурата, каза Цацаров. Пламен Георгиев допълни, че с по-експедитивното и ефективно задействане на механизма за конфискация и с отнемането на незаконно придобито имущество на бизнесмени хората „ще видят и усетят“ възстановяването на справедливостта.

„Целта е да се получи пълен механизъм и комисията да може да си свърши работата. Правомощията на комисията ще помогнат да има справедливост“, коментира Георгиев.

Текстове от закона за конфискацията бяха повторно подложени на атака пред Конституционния съд, след като някои текстове бяха отменени от съда. Депутати от БСП оспориха регламента за обжалването на решенията на комисията. Законът предвижда решенията на комисията да се обжалват пред административните съдилища, а искът за отнемане на имуществото да се предявява пред гражданския съд. Според депутатите обаче би следвало един и същи съд да се произнася по решенията на комисията.

Един от свалените текстове в закона касаеше проверката за несъответствие между имущество и доходи да може да се извършва 15 години назад във времето. Съдиите се аргументираха с това, че срокът е „прекомерен и неподходящ“. В решението се казва, че срокът „ограничава непропорционално правото на защита“, а намаляването му се налага и „от необходимостта да бъде защитен принципът на правовата държава“.

Шефът на комисията Пламен Георгиев коментира, че не вижда нищо нередно в появата на инструкцията и атакуваните текстове от закона в КС. Според него съдът е отменил конкретните текстове в закона за конфискацията, но неговата философия се запазва.

Георгиев направи шеметна кариера в рамките на две години, като бе издигнат във властта от редови прокурор до зам. министър на правосъдието през 2011 година и председател на комисията през 2012 година. Той е прокурорът, който е „смачкал“ СРС-та, които по-късно изтекоха в аферата „Мишо Бирата“. От разговорите на премиера Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов става ясно, че Борисов разпорежда да бъде прекратена проверка в пивоварна на бизнесмена Михаил Михов (Мишо Бирата). Пред Mediapool Пламен Георгиев обяснява, че унищожаването на справката в този случай е направена от него, защото документът не е послужил за изготвянето на доказателства по друго дело, по което той по това време е бил наблюдаващ прокурор. От самата справка тогава ставало ясно, че в конкретния запис е прихванат разговор на Ваньо Танов с неустановено лице.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови