Стартира делото за конфискация на имуществото на братя Галеви

06 февруари 2013 в 07:46 2052 0

Братя Галеви
Братя Галеви

В Кюстендилския окръжен съд за днес е насрочено първото заседание по гражданско дело за конфискуване на имущество на Ангел Христов и Пламен Галев, т. нар. братя Галеви.

Искът е на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност и е за над 4 млн. лв., на колкото е оценено придобитото от семействата на Пламен Галев и Ангел Христов имущество през последните 25 години.

В исковата молба на Комисията са включени дялове от 32 фирми, в които Галеви са съдружници, както и три офшорни фирми, регистрирани на Сейшелските и Британските вирджински острови, където двамата са управители или представители на клоновете, регистрирани в България. Иска се и конфискация на недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, сума над 800 000 лв. по банкови сметки, автомобилен парк с около 20 коли.

Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен, след като наказателното производство срещу Галеви приключи с влязла в сила осъдителна присъда. По искане на Комисията през 2009 г. бяха наложени обезпечителни мерки върху имуществото, които са обжалвани пред Апелативния и Върховния касационен съд. И двете инстанции са се произнесли в полза на Комисията.

Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за общодържавно издирване от 9 май м.г. Те са в неизвестност, след като Върховният касационен съд осъди Христов на 4 години затвор, а Галев на 5 и разпореди част от имуществото им да бъде конфискувано. Срещу двамата е повдигнато и обвинение от Специализираната прокуратура за пране на над 35 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови