Законът за конфискацията влиза отново в съда

Юлиан Христов 08 ноември 2012 в 16:09 1220 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Законът за конфискацията отново влиза в Конституционния съд (КС). 

В четвъртък 58 народни представители внесоха искане в съд за обявяване на противоконституционни три текста от закона. 

КС вече се произнесе по едно такова искане, с което на практика блокира работата на закона. Един от свалените текстове е за това проверката за несъответствие между имущество и доходи може да бъде извършвана 15 години назад във времето. Съдиите се аргументират с това, че срокът е „прекомерен и неподходящ“. В решението се казва, че срокът „ограничава непропорционално правото на защита“, а намаляването му се налага и „от необходимостта да бъде защитен принципът на правовата държава“.

Днес групата депутати от Коалиция за България, ДПС и няколко независими депутати настояват съдът да се произнесе по три други конкретни текста, които не се споменават в решението на КС от 13 октомври.

Това са текстовете, според които решенията на комисията за отнемане на имущество се обжалват в административните съдилища, а искът на комисията за отнемане на самото имущество се разглежда от граждански съд. "От гледна точка на конституционно установената система за правораздаване, е абсолютно недопустимо контролът върху едни и същи по същество актове на администрацията, да се осъществява успоредно от различни по вид съдилища – граждански и административни", отбелязват депутатите в искането си. Те са твърдо убедени, че само един съд трябва да разглежда решенията на комисията за отнемане на имущество, за да бъдат защитят конституционните права на гражданите.

Друг проблем е кой може да е ответник в процеса. Определени текстове от сега действащия закон лишават от право на защита всички лица, засегнати от закона. Депутатите искат и членовете на семействата на засегнатите от конфискацията, да могат ефективно да се защитят в процеса.

Депутатът от левицата Любен Корнезов, който стои в основата и на това искане до КС, припомни, че до този момент съдът е обявил 133 текста, приети от това Народно събрание за противоконституционни, нещо, което не се е случвало досега на нито един от съставите на парламента от 1989 година досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови