Прокуратурата: Подслушва се безконтролно (обновена)

15 април 2013 в 12:17 3410 23

Сотир Цацаров, главен прокурор Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров, главен прокурор Снимка: БГНЕС

Липса на контрол и отчетност при подслушването със специални разузнавателни средства (СРС), установи проверката на прокуратурата.

Проверката започна след сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев до главния прокурор Сотир Цацаров.

Станишев обяви, че е получил анонимен сигнал, в който се твърди, че докато Цветан Цветанов е бил вътрешен министър МВР е подслушвало незаконно политици, журналисти, общественици и магистрати.

"Констатирахме редица нарушения в ежедневната работа с автомобила за специализираната техника. Налице са фрапиращи разминавания в пътните книжки на автомобила с техниката", обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

"В СДОТО (службата, която отговаря за подслушването) не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане", допълни Сарафов.

Сред констатациите на прокуратурата са още липса на контрол върху експлоатацията на специалната техника за подслушване, както и възможност за нерегламентирано ú  използване.

Един автомобил с техника за "негласно оперативно-техническо обслужване" е иззет.

С постановление на прокурор Николай Кокинов са образувани наказателни производства срещу трима директори и един служител в СДОТО. 

„Срещу Цветан Иванов, за това че не е изпълнил задълженията си като длъжностно лице, и не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника, като с това са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

Срещу Камен Костов за това, че като директор в СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба, като не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване, с което са се създали тежки последици за уронване престижа на МВР.

Срещу Сергей Кацаров, като директор на СДОТО МВР, не е изпълнил задълженията си по служба.

И срещу Радко Димитров - за това, че е унищожил запис, като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника", разясни Кокинов.

Прокуратурата е използвала видеонаблюдението на СДВР, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника, уточни Цацаров.

Анонимният сигнал за незаконно подслушване е подписан „С надежда и уважение, все още служител на МВР”, каза още той.

Екип от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направиха пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване, напомни главният прокурор. 

Проверяваният период е от 1 септември 2009 г. до момента.

През последните две седмици са разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Прокуратурата подготвя пакет от промени в законите, регламентиращи използването на специални разузнавателни средства, и ще ги връчи на следващия парламент.

Прокуратурата ще предложи службите за подслушвания да излязат от МВР и от ДАНС.

„Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка”, обясни главният прокурор.

Дисциплинарно производство

В понеделник вечерта от пресцентъра на МВР съобщиха, че временно се отстраняват от длъжност директорът на дирекция СДОТО Сергей Кацаров и началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров.

Кацаров и Димитров се отстраняват до приключване на дисциплинарното производство, образувано със заповед на министъра на вътрешните работи Петя Първанова.

Дисциплинарното производство е образувано във връзка с проверката за подслушването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!