Прегласуване на бюджета под обсада (хронология, снимки, видео)

Мая Младенова 16 август 2013 в 07:50 8651 47

Снимка: Николаос Теодорос Цитиридис
Снимка: Николаос Теодорос Цитиридис

Извънредното заседание на парламента започва в 10 ч днес. 

То се очаква с голям интерес, тъй като ще покаже дали "Атака" ще подкрепи коалицията на БСП и ДПС при прегласуване на върнатите с вето на президента промени в закона за бюджета

Днешният ден носи и друго изпитание за управляващите - протестиращи от няколко дни организират мащабна обсада на сградата на Народното събрание с призив "Да не им позволим да гласуват актуализацията и да ги пратим в оставка". Сборният пункт на демонстрантите е в 8 ч днес около парламента.

В същото време е организиран и контрапротест в защита на кабинета пред президентството. По информация на bTV 15 автобуса с демонстранти от провинцията идват в подкрепление на контрапротеста, като полицията ги регулира и насочва към мястото. Заявка към Столична община информира за очаквани 70 автобуса от провинцията, които трябва да паркират на булевардите "Янко Сакъзов" и "Дондуков". Към 8:50 ч пред "Дондуков" 2 има около 50 души, които твърдят, че са се самоорганизирали.

Тотално полицейско присъствие има тази сутрин в района на парламента. 1500 полицаи, 500 от които от провинцията, са ангажирани за днешния ден.

Виждат се много униформени и много коли на жандармерията. Отцепеният периметърът не позволява протестиращите да припарят до който и да е от входовете, а новост е, че те няма дори да имат видимост към тях. Това е постигнато чрез о разполагане на плътна колона от няколко микробуса на жардармерията откъм задния вход на НС, откъдето обичайно влизат депутатите. 

Операцията наблюдава на място лично главният секретар на МВР Светослав Лазаров.

Междувременнo репортери на OFFNews предадоха, че народните представители, дошли вече на работа, са избрали да минат през улица "Московска". Движението по "Цар Освободител" е затворено от 8 ч тази сутрин, протестиращи и много полиция има на кръстовището на "Оборище" и "Васил Левски", затова оттам депутатските автомобили не могат да минат.

Хронология на случващото се:

14.00 - Още преди да е приключило днешното заседание на парламента, депутатите започнаха да си тръгват с коли. Те минават без проблем през огромния отцепен от полиция периметър, натоварени по няколко души в една кола.

13.30 - Парламентът отхвърли ветото на президента върху актуализацията на бюджета.При гласуването на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г., който беше върнат за ново обсъждане от президента, гласуваха общо 223 народни представители, от които 130 – „за”, 93 – „против”. Против бяха 93 депутати от ГЕРБ. 84 депутати от Коалиция за България бяха „за”. 35 депутати от ДПС бяха „за”. 11 от „Атака” бяха „за”.

11:50 - Депутати от БСП и ДПС излязоха до огражденията откъм храма "Александър Невски", за да се ръкуват с хората от контрапротеста. Сред излезлите са Сергей Станишев, Корнелия Нинова (БСП), Лютви Местан и Йордан Цонев (ДПС). В същото време многобройни палети с минерална вода бяха складирани буквално върху паветата на площада до "Невски", за да се подкрепят контрапротестиращите.

10:40 - Няколкостотин протестиращи, разпръснати в голям район, има около Народното събрание. Приблизително толкова са и контрапротестиращите, но те се движат по-концентрирано. За да не се срещат двете големи групи, полицейската блокада на ул. "Раковски" допуска само хора с журналистически карти и по работа. Полицията обаче допусна контрапротестиращите в зоната за сигурност около НС. Тя продължава да е забранена за протестиращите срещу правителството.

10:15 - Контрапротестът стигна до "Ал. Невски", където чакат още 7 автобуса с "подкрепления". 

9:50 ч - Контрапротестът се насочва от площада пред Президентството към района на Народното събрание, за да стигне до другия протест. Отпред мъж с мегафон инструктира, че "Това е протест В ПОДКРЕПА на правителството". Призовава хората да не се поддават на провокации и да не допускат насилие. Полицията е направила кордон до Военни клуб и градинката на "Кристал", за да няма допирна точка между двата протеста.

9:40 ч - Входът към  НС откъм пресечната точка на улиците "Московска" и "Раковска" се оказва основната конфликтна точка, тъй като оттам влизат депутатските коли. Хората се опитват да блокират пътя им, посрещат ги с ритници. Полицията прави всичко възможно да неутрализира блокадата. Ритана е и колата на депутатката от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова. Още подробности ТУК.

9:00 - Група от 10-ина провокатори се появи сред протестиращите до "Ал. Невски". Всички бяха мъже, половината - роми. Те бързо бяха разпознати като възможни провокатори, защото се обръщаха с подигравателни подмятания като "Довиждане" към хората. Полицията ги изведе настрана без да се стига до инциденти.

8:45 - Хората вече са над 300, скандират силно "Мафия" и "Оставка".

8:30 ч - Около 100 протестиращи са се събрали в района на Народното събрание. Най-голямата група е съсредоточена между парламента и храм-паметника "Ал. Невски". 

8 ч - Пристигат първите демонстранти. Затворено е движението по бул. "Цар Освободител".

 

OFFNews ще следи отблизо случващото се във и извън Народното събрание и при нужда ще включи живо излъчване.

 Актуализацията на бюджета за 2013 година беше гласувана на второ четене от депутатите на 1 август. На 7 август президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху текстове от закона, като не върна само текстовете със социалните мерки на управляващите.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!