Политическа чистка в природните паркове, агроминистерството отрича

Милен Енчев 15 август 2013 в 18:37 4411 4

Новият директор на агенцията по горите Григор Гогов
Новият директор на агенцията по горите Григор Гогов

След „необоснованата и неаргументирана“ смяна на директорите на трите национални парка (подчинени на екоминистерството) се готви и смяната на всички директори на природните паркове в страната (11 на брой, подчинени на земеделското министерство). Това се казва в отворено писмо на групата екоорганизации „За да остане природа в България“ до агроминистъра Димитър Греков и директора на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов, разпространено днес.

“Директорите на природните паркове са преназначени или назначени след конкурси, проведени в повечето случаи през 2012 година. Това са служители на трудови договори и не са ръководни кадри от политическото ръководство на Министерство на земеделието и храните, които се сменят при идването на всяко ново правителство, а професионалисти със съответния дългогодишен професионален опит на заеманата длъжност”, се казва в писмото на природозащитниците.

„Считаме, че ако някой от назначените вече директори не се справя с длъжностните си задължения, ръководството на МЗХ и ИАГ следва да спазва процедурите по Кодекса на труда за разрешаване на такива управленски проблеми. Категорично не подкрепяме политическа чистка на всички директори на природните паркове в България“, заявиха още природозащитните организации.

От пресцентъра на земеделското министерство отрекоха за готвените уволнения. „Не се предвижда такава смяна – на никой от директорите“, казаха оттам.

„Радваме се да го чуем, коментира в отговор председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, имахме информация от много места, че се готви отстраняването на директорите“. Парковата асоциация също е в природозащитната коалиция.

В отвореното си писмо екоактивистите изразиха и несъгласието си с назначението на Петко Арнаудов за директор на Държавно горско стопанство в Царево. “Дейността му като кмет на Царево включваше жалба срещу статута „природен парк” на Странджа, допускането на незаконния комплекс „Златна перла“, общ устройствен план на общината, позволяващ застрояване на една трета от крайбрежната част на природния парк. Назначението му на длъжност, която определя стопанисването на горите в най-конфликтната част на парка - крайбрежието, е абсолютно неприемливо, както за природозащитна общност, така и за обществото като цяло”, заявиха те.

Аналогично

Подобна чистка на паркови директори се готвеше и по времето на правителството на ГЕРБ. В началото на 2009 г. се разбра, че се готви чистка на трима неудобни директори на природни паркове – на парк „Витоша“ (тогава Тома Белев), на парк „Странджа“ (Стефан Златаров – директор и досега) и на парк „Врачански Балкан“ (Николай Ненчев – също директор понастоящем).

Последва голям протест на природозащитници в София и тогавашният председател на агенцията по горите Стефан Юруков на среща с активисти обяви, че няма да маха парковите директори.

Макар че ръководството на агенцията не потвърди, че е планирало уволненията, тримата паркови директори разполагаха с проектите на заповедите. Те просто не им бяха връчени официално.

Тогава стана известно, че за уволнението на Белев настоява собственикът на лифтовете над столицата фирма „Витоша ски“ (свързана с „Юлен“ в Банско), която от години водеше спор с парковия директор, който не даваше съгласие за строеж на нова, по-голяма ски зона. Той обжалва и решението, с което столичната екоинспекция даде зелена светлина на проекта на „Витоша ски“, след което предният екоминистър Нона Караджова го спря.

Искането за отстраняването на Стефан Златаров пък бе на Петко Арнаудов, тогава кмет на Царево. Аналогично, причината бе, че парковият директор се противопоставяше на емблематичното беззаконие „Златна перла“ (вилното селище, построено незаконно в парка до с. Варвара и впоследствие съборено), както и на актуализирания общ устройствен план на община Царево. Парковият директор се обяви срещу плана, дело на несъстоялия се министър арх. Калин Тихолов, защото той предвиждаше строителство на нови хотели и вилни селища на хиляди декари по южното Черноморие, в границите на парка и напук на статута му на защитена територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови