Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пътищата отворени за Коледа

20 декември 2012 в 14:47 1625 1

2-метрови преспи в Руен
2-метрови преспи в Руен

Пътищата в половин България са затънали в преспи. Най-тежка е зимната обстановка в Разград и Шумен.

Пътните артерии в двете области остават затворени, но прогнозите са те да бъдат отворени до утре следобед, когато снеговалежите ще намалеят значително, а вятърът ще отслабне.  

Това обявиха на извънредна пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Метеоролозите предвиждат намаляване на снеговалежите и силните ветрове в петък. По Коледа също не се очакват извънредни валежи. Синоптиците на БАН прогнозират само слаби превалявания и нормална пътна обстановка. Температурите ще са ниски, а времето облачно. Затопляне се очаква в сряда-четвъртък, когато може и да завали дъжд.

Министър Павлова съобщи, че поради силния ураганен вятър и снегонавяванията днес са затворени пътищата Шумен-Варна, Варна-Бургас, София-Варна.  Препоръчва се при извънредно пътуване шофьорите да се информират за обходните маршрути, по които пътните условия са по-добри. 

Въведени са ограничени за движението на тежкотоварни коли почти във всички части на България.

Министър Павлова подчерта, че през изминалото денонощие само за 5 часа  са закъсали над 200 ТИР-а. 100 ТИР-а пък са хванати да преминават въпреки забраната.

От АПИ обявиха, че се очаква обстановката в цялата страна да се успокои утре по обяд. Прогнозата е, че вятърът ще утихне, а валежите ще намалеят, което ще спомогне за бързото и навременно обработване на пътищата.

Павлова призова гражданите да бъдат търпеливи и да тръгнат на път не по-рано от утре следобед, ако нямат неотложно пътуване. 

Вериги, зимни гуми, пълен резервоар, заредени телефони, храна и вода пък са задължителните неща, с които трябва да се снабди всеки шофьор преди път.

За момента остава спокойна зимната обстановка в Югоизточна България. Стабилизирано е положението в Кърджалийско, където вчера над 100 села останаха без ток. 

В Североизточна България се затварят пътища за временно и поетапно почистване. По-тежки остават условията в област Силистра и Добрич, където се очаква снеговалеж през целия ден.

Павлова подчерта, че пътищата ще се почистват независимо дали вали сняг или не. Лазаров на свой ред отбеляза, че целият наличен екип на почистващите фирми е мобилизиран. "Машините ни са на пътя вече две денонощия", заяви той. 

По думите му Пътна полиция следи стриктно за контрола по отношение на летните гуми, с които си позволяват да пътуват голяма част от шофьорите въпреки изричната забрана. 

Спират се тирове за проверка за вериги. Тези от тях, които не са подготвени за път през зимата, са изкарвани от пътя.

Затворени оставaт и пътищата в община Каварна. Тежка е обстановката и в Русенско. Регионът е затрупан от два метра преспи, съобщават участници от форума www.OFFRoad-Bulgaria.com

"Подбалканския от Мъглиж до Сливен още е затворен, но чистят усилено. Снегът е спрял, но още духа. За прохода на Републиката през Нова Загора по магистралата и оттам Паничерево - Гурково - Търново. Проходът е отворен, но е пълно с турски тирове, които са неподготвени за зимните условия и не се знае кой кога ще се хлъзне и ще затапи пътя”, пише потребител във форума.

Добрич и околията положението е много зле, сутринта тръгнах към 8 без 20 нито един път не беше почистен или поне следа да беше оставил снегорин. Сега почнаха да излизат но става по-лошо с автомобилите които се мъчат да карат...... Продължава да вали силно и да навява", съобщава друг потребител на форума.

От форума алармират, че пътищата са заледени и шофирането в Русе е затруднено.

Към момента пожарникари и спасители участват в 17 спасителни операции в цялата страна, съобщават от МВР.

От снежните преспи за първите 12 часа са освободени 85 закъсали превозни средства и са евакуирани 426 човека, от които 73 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!