NYTimes: Как едно политическо назначение взриви България

Последна промяна на 01 юли 2013 в 13:57 9684 9

Хиляди на протеста срещу Пеевски в София. Снимка: Булфото
Хиляди на протеста срещу Пеевски в София. Снимка: Булфото

 

„Майката на Делян Пеевски оглавяваше държавното тото и ръководи нарастваща медийна империя със силни политически и икономически връзки в тази малка, бедна и корумпирана балканска нация. Затова може би не бе изненада, че назначението на 32-годишния Пеевски за шеф на Държавната агенция Национална сигурност разпали ежедневни протести на хиляди хора в последните две седмици, които по нищо не личи да отслабват“. Това се казва в обширна публикация на „Ню Йорк таймс“ за нестихващите протести в България след назначението на Пеевски за шеф на ДАНС.

 Пеевски, чиято трудова биография започва на 21 годишна-възраст, бе отстранен от поста ден след назначаването му, припомня изданието (всъщност, официално на 5-ия ден – бел.ред.). Въпреки това, според опонентите на правителството, оглавявано от левицата, жребият е хвърлен. „Крехкото правителство, самото то продукт на парламентарни избори след като масови протести доведоха до сваляне на предишния кабинет, не се е възстановило. Шири се мнението, че то също ще подаде оставка, задълбочавайки нестабилността в най-бедната страна от Европейския съюз“.

Таймс припомня скандала около назначението, представата за личността на Пеевски сред протестиращите и отвореното писмо, с което той опита да се защити. Г-н Пеевски, както и политическата му партия ДПС, отказаха коментар пред „Интернешънъл Хералд Трибюн, съобщи изданието. И обрисува кариерата му на депутат и бизнесмен.

Завършил юридическото образование си, на 25 г. Пеевски стана зам.-министър на бедствията и авариите (в правителството на тройната коалиция – бел.ред.). Въпреки че прокуратурата започна разследване срещу него за злоупотреби като зам.-министър, не бяха повдигнати никакви обвинения. Европейската комисия отдавна критикува България заради липсата на присъди срещу висши държавни чиновници, припомня „Таймс“. На 28 години Пеевски стана депутат.

 Пеевски помага в ръководството на медийната империя на майка му, която включва 40 % от пазара на печатни издания в България, най-голямата печатница в страната, четвъртата по големина телевизия, 80% от разпространението на вестници и списания. Медийната империя е свързана с Корпоративна търговска банка, чиито активи се оценяват на около 5 милиарда щатски долара.

Официалният собственик на медиите е майка му Ирена Кръстева, а депутатът с висящ статут в момента, е отсъствал от 92% от парламентарните заседания в последните 4 години, не е предложил нито един законопроект и никога не е задавал парламентарни въпроси.

Изданието посочи, че малко преди да бъде назначен Пеевски, парламентът прекрои закона за ДАНС, така че цензът за председател на агенцията да е по мярка на депутата от ДПС. Освен това, депутатите от БСП бяха информирани за номинацията на Пеевски само 30 минути преди гласуването и бяха „заставени“ да я гласуват, припомни „Таймс“.

„Пеевски е типичен пример за „арестуването“ на държавата от олигархията“, коментира пред вестника Филип Гунев, експерт по корупцията в неправителствения Център за изследване на демокрацията, „единственото, което го отличава от останалите, е, че е много по-явен пример“.

Бивш репортер в изданията на Пеевски разказва, че той е гледал на издателската дейност като единствено като на бизнес, с който може да се оказва натиск срещу опонентите му. Журналистът, пожелал анонимност от страх, че разказът му може да рефлектира върху него в малкия медиен пазар, посочил, че Пеевски, заобиколен от двайсетина бодигардове, все пак бил ефективен мениджър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2013 в 10:38

Може ли линк към статията?
Please!
Can not find by GOOGLE

01.07 2013 в 23:32

Не е нов,само ника му е нов...

01.07 2013 в 22:33

Я н0в тр0л. :)

01.07 2013 в 19:18

ц

01.07 2013 в 18:56

Spirit или zdf
25.06.2013 19:32:58 в "24 часа" 12-и ден на протести: „Лумпеняда 2013 оставка" (снимки + видео)
Нещо само копи пейст ;)

01.07 2013 в 17:13

Spirit - кой ти плаща да вменяваш и разделяш протестиращите на сити и гладни, на превиващи се от работа хора и на "безделници" според теб. Защо не дойдеш на някой митинг и да заявиш това помияр със помияр. Комунистическа мижитурка, криеща се зад анонимност - това си ти.

01.07 2013 в 16:32

Всеки призив да се пази статуквото, защото промяната няма да донесе промяна е страшем комунистически дебилизъм.

Напомня ми времето като тъкмо станах пионерче и един ден си забравих пионерската връзка.
Пратиха ме при директорката, и после цял ден се съвещаваха какво да ме правят...
На края на деня ми отнеха правото да нося червена връзка ... защото не си е нося?!?!?!

Това комунистите сте големи тапанари. Няма как да знаете дали ше сменим статуквото, само едно е ясно. Ако не направим нищо статуквото няма да помръдне.
Така че неможете да ни уплашите, че без вас няма да има червени връзки. Ние и без друго не ги носим и не ги искаме!

01.07 2013 в 16:28

Миков да им се скара на американските журналисти и да ги научи малко на обективност!
Пеевски какво чака, че не го е купил това вестниче? Само разваля имиджа на иначе така добре работещото ни правителство и държава.

тъпите американци не разбраха, че в България осъдени няма, щото тука всички са чисти като кристална водица...

01.07 2013 в 16:15

FUCK NAYO TITSIN LIBERATION FRONT

Протестиращите в София и по малко в още два-три града на страната ли ще определят следващото автентично ппредставително мнозинство в парламента? А мизерстващите българи, които нямат пари за пътуване, създаване на политическа партия и прочие – тях кой ще представлява?

БСП се самонарита с действията на политиците и партийния лидер в експертното правителство на Орешарски и ще излети при следващите избори при десницата на Костов/Радан Кънев.

Средната класа на младите, красивите, успелите, интелигентните, уникалните, чаровните и прелестните, ще създаде миниатюрни партийки и при свален праг за влизане в парламента те ще са там. Тогава наред ще са богатите от средите и интересите на Прокопиевата групировка – за манипулации и изкривяване на вота.

Той и десетки хиляди като него не протестират, а ровят боклука за хранаПолитическото представителство започва с пари и развита икономика – тогава къде ще са над 2 милиона български граждани, които липсват в осигурителните и здравните фондове? Те не плащат и данъци...

Къде ще са те - непредставени в следващия парламент? По родните си места в очакване да дойдат чужденци и закупят земите и горите им, или фирми да започнат сондажи за шистов газ...

Това ли ще е смяната на политическия модел?

Сигурно е хубаво да се протестира всеки ден, но от това няма да влязат данъци, в изпосталелия бюджет, завещан ни от Симеон Дянков.

Протестиращите са морални, а непротестиращите – тези, които превиват гръб по нивите и градините какви са?

Или достигнахме до момента, в който да си беден и безработен е неморално?!

Къде са плакатите, които да напомнят за живите факли в днешните протести? Или тези протестиращи тикат нещата към завръщане на Бойко Борисов на власт?!

Липсват, както и президентът го хвана липсата, докато живи хора се самозапалваха пред потресена Европа