Протестът: седмица втора

28 юни 2013 в 18:55 5961 24

Вечер №15. Снимка: Сергей Антонов
Вечер №15. Снимка: Сергей Антонов

OFFNews проследи на живо вечер №15 от протестите срещу кабинета “Орешарски”.

Две седмици след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС напрежението в София не стихва. Назначението на депутата бе определено от представителите на крехкото правителствено мнозинство като грешка и той бе отзован от поста.  От своя страна хиляди граждани приеха този опит като провокация срещу представите им за чест и достойнство, както и срещу държавността. Исканията за оставка на кабинета „Орешарски“ продължават, но премиерът няма намерение да сдава поста. Развръзката предстои.

Хронология на протеста в петък :

22.40 ч. - София - протестът е към своя край.

22.25 ч. - София - блокадата на "Орлов мост" продължава.  На платното се събират подписи за сваляне имунитета на Волен Сидеров, а наоколо хора с китари забавляват множеството.

22.05 ч. - София - протестиращите за втори път минават покрай парламента и продължават към "Орлов мост"

Пресцентърът на МВР информира, че до този момент не са локализирани групи, които създават напрежение сред протестиращите. На 38 са извършени полицейски проверки. Шестима без документи за самоличност са отведени в Четвърто и Първо районни полицейски управления за установяване на самоличността  им. Полицейските „Антиконфликт“ екипи имат готовност  да реагират при всеки сигнал за провокации или нарушаване на обществения ред. МВР благодари на гражданите за това, че запазват мирния характер на протеста.

21.50 ч. - София - центърът на София се оглася от скандирания "Мафия". "Оставка", "Червени боклуци" и "Долу ДПС". Шествието на протестиращите по бул. "Витоша" продължава.

21.40 ч. - София - шествието продължава да се изтегля по бул. "Витоша", а в предната си част е достигнало до централите на БСП и ДПС и вече се насочва към Министерски съвет.

21.35 ч. - София - първите редици достигнаха до централата на БСП, скандирайки "Мафия", "Оставка" и "Червени боклуци".

21.30 ч. - София - демонстранти се спречкаха с жена, която се опитваше да пресече бул "Витоша", докато минава шествието. След намеса на полицията ситуацията бе овладяна.

21.20 ч. - София - шествието се движи по бул. "Витоша" и наближава Съдебната палата

21.15 ч. - София - протестиращите скандират "Мафия" под прозорците на офисите на ГЕРБ

21.10 ч. - София - част от шествието се насочи към централата на ГЕРБ, а останалите продължиха през парка на НДК към бул. "Витоша". Тръгналите към офиса на доскоро управлявалата партия скандират "предатели" по адрес на тези, които минават напряко към центъра на града.

21.05 ч. - София - протестиращите блокираха кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Фритьоф Нансен" до Моста на влюбените

20.50 ч. - завършиха малобройните протести във Варна, Велико Търново и Сливен

20.50 ч. - София - без инциденти шествието премина през ул. "Граф Игнатиев" и вече достига до НДК.

20.35 ч. - София - част от шествието тръгва към НДК по бул. "Евлоги Георгиев", а останалите продължават с блокадата на "Орлов мост". Имаше предложение всички да останат на моста, но то не бе прието.

20.30 - Пловдив - повече от 1000 души се събраха на протест, който мина по обичайния си маршрут и за малко блокира Централната гара в града. Очаква се утре тя отново да бъде блокирана, а в неделя да хората да спрат движението  и по магистрала "Тракия". 

20.25 ч. - София - протестиращите стигнаха до "Орлов мост" и го блокираха. Движението е спряно в  четирите посоки. В момента протестиращите са около 10 000 души.

20.20 ч. - София - първите редици от шествието достигнаха до парламента. Пред него те скандират "Оставка" и продължават към "Орлов мост".

20.05 ч. - София - традицията ще бъде спазена и тази вечер - хората тръгват към парламента.

20.00 ч. - София - множеството продължава да скандира "Оставка" и "Мафия" пред Министерски съвет. Не е ясно дали тази вечер ще има шествие по обичайния маршрут.

19.40 ч. - София - на площада се събира подписка за сваляне имунитета на Волен Сидеров. Все повече хора слагат подписа си под документа.

От пресцентъра на МВР съобщават, че на протеста, към 19,00 часа са се събрали около 1 500 души. Няма задържани и регистрирани инциденти до този момент. Служителите на МВР охраняват обществения ред по време на протеста. На място са и полицейските екипи „Антиконфликт“. Според репортерите на OFFNews протестиращите са много повече.

19.35 ч. - София - протестиращ дава последен съдийски сигнал и показва червен картон, на който са изписани имената на четирите партии, които са представени в парламента. Оформила се е и импровизирана фабрика за плакати - с големи бели листове и маркери.

19.20 ч. - София - сред множеството се разхожда човек с маска на Волен Сидеров, който е облечен с усмирителна риза.

19.15 ч. - София - на Ларгото се увеличава броят на протестиращите. Групата на шегобийците от последните вечери е подготвила скеч под наслов "Погребение на политическата система".

18.50 ч. - София - протестиращите се събират на площад "Независимост". До фонтана пред Президентството отново се свири на поставеното там пиано, облепено с надписа "отсвирвам ви".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!