10% от парите на студентите отиват при феновете на Стоичков

Александра Маркарян 25 март 2013 в 15:36 2679 6

Срещата между НПСС и Христо Стоичков в
Срещата между НПСС и Христо Стоичков в "Арена Армеец". Снимка: БГНЕС

10% от бюджетите на студентските съвети отиват в Националното представителство на студентските съвети всяка година.

Съветите, чиито бюджети са минимум 1% процент от студентските такси, са длъжни по закон да отчисляват процент към НПСС. Задължението им е вменено от Закона за висшето образование. НПСС, което припозна Христо Стоичков като свой водач обаче явно няма задължението да се отчита: нито един бюджет на организацията не е качен на сайта на НПСС, няма нито един финансов отчет; не е налична нито една стенограма от заседанията на Общото събрание.

Поради липсата на тази информация OFFNews се свърза с пресаташето на НПСС Мария Немска, за да попита какъв е бюджетът на организацията и как е разпределен.

"За 2012 г. бюджетът ни е приблизително 100 000 лева. Документите не са пред мен, затова не мога да говоря по-конкретно. Не всички студентски съвети плащат", каза Немска, но не поясни колко и кои ВУЗ-ове не плащат.

Тя обеща до края на седмицата отчетът на изпълнението на бюджета за изминалата 2012-та да е качен на сайта на НПСС.

За 2013 г. също били преведени пари от съветите, но Немска не уточни от кои университети са се отчели.

"В сегашния момент много по-важно от бюджета е разбирателството и единството между студентите", коментира Немска по повод въпросите на OFFNews за разпределението на парите, идващи от таксите за обучение на студентите.

Сметната палата има право да проверява НПСС. До момента обаче никога не е правен такъв одит, той не се планира и за 2013 г., е видно от публикуваната на сайта информация.

На 23 март ръководството на НПСС организира среща в зала "Арена Армеец", на която официално поиска футболистът Христо Стоичков да стане лице на новосформираното от организацията "Движение Орлов мост". По информация на блога "Отворен парламент", от НПСС са платили наема на залата, който бил около 16 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови