Над 2000 на протеста в 101-ия ден на независимостта от мафията (снимки)

Мая Младенова 22 септември 2013 в 15:38 7379 18

Протестът в Деня на независимостта. Снимка: Симона Костадинова
Протестът в Деня на независимостта. Снимка: Симона Костадинова

Над 2000 човека се събраха на протеста в 101-вия "ден на независимостта от мафията" в София тази вечер. Освен в София протест имаше в още 20 града по света.

101-вият ден ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски започна под знака на Деня на независимостта, който България чества днес.

"Днес свободните българи празнуват Независимостта на България. 101 дни без да прекъсване искаме само едно – страна, независима от мафията. 101 дни стоим изправени. След 101 дни вече не се броим. Гневът води на площада свободните срещу мафията. 101 дни мирно и непоколебимо излизаме, за да си върнем обратно държавата. Носим на раменете децата си – учим ги на независимост и достойнство. Навън сме, за да отстояваме и честта на родителите си. Днес знаем, че мнозинството от българите избраха да застанат срещу мафията и да извикат в лицето й: „Оставка“. За 101 дни издълбахме най-острата разделителна линия – невъзможна за заличаване – между себе си и мафията. След 101 дни протест, властта вече не може да застане с лице пред нас. Задните изходи са образът на позора и страха й. Страхът, че няма да спрем да питаме: “Кой?“ „Кой?“ – предаде страната ни в плен на мафията. Днес отново ще излезем – Независимите срещу мафията.", пишат от Протестна мрежа.

"Продължаваме по всички възможни начини, да не ви даваме покой. Няма да купуваме изданията на мафията и ще бойкотираме фирми и организации, свързани с нея. Ако трябва, ще спрем да плащаме, за да не можете вие да крадете и да строите АЕЦ „Белене“.

Няма да ви даваме мира, докато се правите на парламент – контролът ще бъде отвън - пред Народното събрание. Ще продължим ударно да се събираме, всяка седмица, за да търсим отговорност за партизанските назначения и предателствата към националния интерес.

Няма да се отдръпнем, няма да се уморим, защото отстъпим ли – ще дадем път на мафията. Оставаме непоколебими: Оставка, Избори, Операция „Чисти ръце“, пишат Протестната мрежа.

Очаква се българските общности в 20 града по света да излязат на протест тази вечер. Те са Лондон, Будапеща, Брюксел, Ню Йорк, Мюнхен, Торонто, Монтреал, Женева, Глазгоу, Бристъл, Фрайбург, Барселона, Сан Франциско, Виена, Сиатъл, Цюрих, Тулуза, Осло, Манхайм, Франкфурт.

„Искаме България, в която дневния ред на обществото не определят мафиоти, олигарси, медийни магнати и случайни хора, инсталирани в политиката от сенчести кръгове. Носете си знамена, лозунги, водете близки, колеги и приятели, на които трябва да обясните, че моментът е решителен и е нужно да сме единни и категорични в позицията си – Оставка!“, призовават от DANSwithme World.

 

Хронология на протеста:

София

17,30 ч. - На Ларгото са се събрали 100-ина протестиращи.

Велико Търново

17,30 - Протестиращи и контрапротестиращи се събират пред сградата на Областната администрация във Велико Търново, където се очаква да пристигне премиерът Пламен Орешарски, съобщи "Фокус". По програма Орешарски трябва да присъства на тържествената заря-проверка по повод 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Строгите мерки за сигурност обаче не позволиха провеждането на антиправителствен протест в присъствието на Орешарски.

София

18,00 ч. - Броят на протестиращите вече наближава 400. Хората скандират "Оставка"!. Движението е блокирано.

18,20 ч. - Броят на хората продължава да се увеличава. Към този час протестиращите са над 450 души.

18,50 ч. - На площада са се събрали поне 1000 протестиращи. Те скандират оставка и носят плакати с надписи "Това е земята на Ботев и Левски. Кои сте вие, че да я продавате? Оставка сега!", "Не'ам нерви", "Русия! Колко ни плени... Вместо да ни освободи", "Другарят Станишев - троянският съсел на Кремъл в Европа".

19,11 ч. - Протестното шествие тръгва по бул. "Цар Освободител" към сградата на Народното събрание.

19,15 ч. - Шествието спря при паметника на независимостта и хора коленичиха в минута мълчание. Изправиха се, пеейки химна. Протестиращите наброяват 1500-2000 души.

19,25 ч. - Първите редици стигнаха Руската църква. 

19,38 ч. - Шествието стигна Народното събрание. Към него се присъединяват още хора. Протестиращите започнаха обиколка на парламента. Спряха при задния му вход, скандирайки "Оставка", "Долу БСП", "Долу ДПС", "Долу "Атака". Шествието продължи към ул. "Оборище".

19,50 ч. - Протестиращите са над 2000, около 2500. Те се връщат към парадния вход на Парламента със скандирания "Кой предложи Пеевски?".

20,14 ч. - Хората се разотиват. Пред парламента са останали не повече от 300-400 човека.

20,50 ч. - Пред Парламента са останали около 100-тина души. Протестът е към края си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!