Първанов и Филчев поддържали връзка чрез Алексей Петров

OFFNews 25 януари 2012 в 15:34 2211 0

Никола Филчев. Снимка: БГНЕС
Никола Филчев. Снимка: БГНЕС

Бившият президент Георги Първанов и бившият главен прокурор на България Никола Филчев през 2002 година са поддържали връзка, която протичала чрез Алексей Петров. Това каза днес на заседание по делото „Октопод“ бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов.

 "7 години бях подложен на тормоз от Никола Филчев и няколко прокурори. Между 2002 и 2007 година срещу мен прокуратурата води 3 дела. Едното е прекратено, другите две завършват с оправдателни присъди. В този период от време като човек, който може да борави с информация и с източници, съм търсил и събирал информация за това кой мотивира тези атаки срещу мен, защото те бяха абсолютно безпочвени. И в тази връзка съм научил много неща. Атаката срещу мен беше политически мотивирана и идваше от президентството, тогава оглавявано от Георги Първанов", така Атанасов обясни откъде му е станало известно за връзката между Първанов, Филчев и Алексей Петров.

Атанасов е един от свидетелите по дело срещу Алексей Петров и още петима души за рекет. В съда днес той заяви, че лично Филчев му се е обадил, да му каже да назначи Алексей Петров като офицер под прикритие, защото бил в среди, където има достъп до важна информация.

 Отношенията си с Алексей Петров той определи като сложни, но не и враждебни.

 Днес  като свидетели по делото се явиха Никола Филчев, бившият вътрешен министър Емануил Йорданов и бивши шефове на служби. Всички те трябва да дадат показания за това как Петров е бил назначен и каква е била кариерата му в разузнаването и след това в ДАНС. Оказа се обаче, че ексглавният прокурор Никола Филчев по грешка е призован за днес и по настояване на прокуратурата съдът го върна и го помоли да се яви утре. Преди началото на заседанието Филчев отказа коментари, а само каза: "Отдавна не сме се виждали. Много сте се разхубавили някои журналистки, а други още повече. Ходихте ли на ски, абе и аз ходих" . Заседанието започна с искане за отвод на един от прокурорите - Светлозар Костов. Подсъдимият Янко Попов обясни пред съдиите, че с държавния обвинител се познават от 1985 г., тъй като са учили в един ВУЗ и допълни, че обвинителят се е опитвал да му въздейства да даде показания срещу Алексей Петров. Друг от подсъдимите - бившият прокурор от Върховната прокуратура Цеко Йорданов, също каза, че Костов е предубеден. Конфликт между двамата в миналото е бил един от поводите Йорданов да бъде уволнен. Прокурорът Костов отхвърли всички тези твърдения. Магистратите от Софийски градски съд не уважиха искането за отвод и делото продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews