Македонски вестник се жалва от отношението на България

06 ноември 2012 в 11:22 4559 2

  Македонският "Утрински весник" посвети статия на отношенията ни с Македония, жалвайки се от "втвърдената" българска политика.

"Ред писма, ред разправии - това са събитията в отношенията между Македония и България, след като македонските държавни ръководители получиха задача да изгладят отношенията със съседите, за да получи страната през декември  разрешение за започване на преговорите с ЕС", пише изданието.

 „Точка по точка, София започна да ни изпраща своите искания от замразената проектодекларация за приятелство и сътрудничество, с акцент на искането за прекратяване на македонската антибългарска пропаганда, и най-вече в учебниците да се изхвърлят лекциите, в които пише, че България е окупирала Пиринска Македония. Под удара ще бъде и триумфалната арка в Скопие - „Порта Македония”, заради картата, на която е нарисувана и Пиринска Македония. Скандалът се прави и от българските компании в страната, въпреки, че според това, което се жалят, трудно е да се каже, че имат по-различен опит от нашите”.

Изданието посочва, че България не вярва в желанието и волята на Македония да се подобрят връзките между двете страни. Заключението идва след като българският външен министър Николай Младенов, който според вестника, открито е отхвърлил поканата на македонския си колега Никола Попоски за посещение в Македония, изтъквайки, че достатъчно са говорили, сега са необходими дела.

 Попоски е отговорил на Младенов, че не вижда нищо лошо в увеличената комуникация и че това може да увеличи взаимното доверие.

 Македонските държавни ръководители получиха задача да изгладят отношенията със съседите си, за да получи страната през декември разрешение за започване на преговорите с ЕС.

Сайтът обвинява и българския историк Божидар Димитров, че подклажда напрежението между България и Македония. „Чувството, че Македония е свалена на колене и че дойде време тя да чуе българските искания, през последните дни окуражи националистическите кръгове в съседната страна“, жалва се изданието. 

 „Божидар Димитров, разбира се беше най-шумен, заявявайки, че ако Македония стане член на ЕС, ще бъде принудена да изпълни всички български искания за малцинство, култура, език.“

Медията обвинява историка, че се е подигравал с авторитета на македонските историци, оценявайки, че е правилно историята да се остави на историците, но е невъзможно, „тъй като на македонска страна няма кой да седне.“

 „Ако Македония престане с кражби и фалшификации на историята и със 100% измислената история, върху която почива държавната доктрина, тогава е готово с македонизма и за две-три години ще се превърне във втора българска държава на Балканите. Там се страхуват много от процеса на ребългаризация”, заявил Димитров.

 „На Божидар Димитров не му е за първи път да провокира. Това в Македония никой не го коментира, а България реве заради антибългарската кампания в Македония. На какво ниво е паднал дебатът в българското общество, може да се види и от реакцията на българскитеграждани, които нарекоха Димитров „мачото на българизма, а македонските историци - „тикви” и „антикви”, пише още сайтът.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!