Плевнелиев тропна по масата за Македония в ЕС

Лъчезар Вълев 31 октомври 2012 в 14:23 2342 5

България не може да даде на Македония безусловно евросертификат по пътя й към Европейския съюз, обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с европейския комисар по разширяването Щефан Фюле.

Според държавния глава е време управляващите в Скопие да спрат с антибългарското говорене и с подменянето на историческите факти и да заложат на добросъседските отношения.

"България не отрича европейската перспектива на Македония, но тя все още не е готова", подчерта Плевнелиев.

България е много толерантна и търпелива. Ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония, каза още президентът.

"Между нас и Гърция имаше желязна завеса преди 20 години. Днес ние сме истински приятели. България и Турция имаха страхотни териториални проблеми – те се решиха. Нашите проблеми с Македония са много по-малки и с лесно решение", допълни Плевнелиев.

От своя страна еврокомисарят Щефан Фюле посочи, че Македония е трябвало да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС.

Според него не е добре да оставяме на партньорите дълго да чакат пред вратата.

"Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство, за да се справим с национализма", каза еврокомисарят. Той е убеден, че изолацията подхранва национализма. 

Еврокомисарят коментира и членството на Турция в ЕС. За него той посочи, че в момента има едно затлачване на тези взаимоотношения. "Не вървят сякаш добре нещата", каза той. Щефан Фюле припомни, че Турция има още 13 отворени глави и смята, че това не е добра картина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови