Младенов даде на Македония срок до декември

01 ноември 2012 в 09:16 1274 4

Николай Младенов. Снимка:БГНЕС
Николай Младенов. Снимка:БГНЕС

Ако до декември Македония промени политиката си спрямо България и установи добри съседски отношения, страната ни ще й даде подкрепата си за членство в ЕС.

Това стана ясно от думите на външния министър Николай Младенов, който в сутрешния блок на БНТ 1 коментира "втвърдената" българска позиция спрямо еврочленството на Македония. 

Всичко е в ръцете на нашите съседи. Македония е най-близката ни държава на Балканите. Сигурен съм, че следващите седмици и месеци властите в Скопие ще предприемат действия, така че през декември да потвърдим подкрепата си за присъединяването на Македония в Европейския съюз, коментира министърът.

Дипломат номер 1 сподели, че при обиколката в няколко региона е чул искреното желание на хората за добросъседски отношения, но и притесненията им от водената от Скопие националистическа политика. Българската държава е притеснена от три фактора, посочи министърът. Първият е засиленото националистическо говорене. Вторият са тревожните сигналите от хора, които за декларирали българското си самосъзнание. Третият са зачестилите сигнали за проблеми от дискриминационен характер на българския бизнес в Македония. Такива проблеми може да има във всяка една страна, но когато зачестят, това е тревожен сигнал, каза Младенов. Той не скри, че зад по-острата позиция на София роля е изиграл и инцидентът с българския посланик в Скопие от пролетта на тази година.

Николай Младенов коментира и информацията за извънреден мониторингов доклад на ЕК, като каза, че подобен тип изказвания от комисията не са коректни, защото разпространяват слухове в обществото, а всяка институция трябва да се придържа към дадените й правомощия.  "Дали ще има извънреден мониторингов доклад на Еврокомисията за България зависи от начина, по който ще изпълним всички критерии, на които сме се съгласили в настоящия доклад. Аз съм сигурен, че до края на годината България ще отбележи сериозен напредък в съдебната система", добави Николай Младенов. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови