Преразглеждат бюджетите на болниците на извънредно заседание в НЗОК

Вероника Шербанова 26 февруари 2013 в 13:17 1863 1

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Бюджетите на болниците ще бъдат преразгледани на извънредно заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков след среща с директора на "Пирогов" доц. Стоян Миланов. 

Има пропуски в методиката, по която се разпределят парите в болниците, и аз като управител поемам отговорността за това, посочи Цеков. Според него обаче проблемът основно се състои в изпълнението на методиката, а не в самата методика. 

Отчетената за януари дейност ще бъде заплатена на 100%, болниците могат да очакват парите си в четвъртък. Дейността за февруари ще бъде отчетена поетапно и също ще бъде изцяло заплатена, допълни той. 

В същото време директорът на "Пирогов" обясни, че срещата с Пламен Цеков се е оказала неконструктивна и лекарите остават зад исканията си за оставка на Цеков и за премахване на лимитите на медицинските дейности.

Не може да се твърди, че няма лимити за болниците. Заплащането от страна на НЗОК става с 2-3 месеца закъснение, заради което се получава огромна дупка в бюджета ни, коментира директора на "Пирогов" д-р Стоян Миланов.

До момента няма и ясен отговор на въпроса по какъв начин ще бъде компенсирано това. Като цяло договорното начало между болницата и НЗОК е нарушено, тъй като никъде в договора не се споменава точен срок за заплащане на дължимото от Касата и какви ще са санкциите при забавяне на парите, допълни той.

По думите на доц. Миланов за 2013 г. в бюджета на болницата са заложени с 6 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година.  

Директорът на "Пирогов" обаче е категоричен, че болницата няма да обяви протест, въпреки че не са удовлетворени исканията им, тъй като лекарите са отговорни към пациентите си.

Лекарите от лечебното заведение поискаха оставката на д-р Пламен Цеков заради наложените от Здравната каса прогнозни обеми на медицинските дейности. За оставка настоя и Българският лекарски съюз. Лекарите се заканиха, че ще излязат на протест пред сградата на НЗОК в четвъртък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!