КТБ иска наказания за коментари във Facebook

Последна промяна на 30 юли 2013 в 13:05 21274 126

Виолета Станичич, Снимка: БГНЕС, Архив
Виолета Станичич, Снимка: БГНЕС, Архив

Корпоративна търговска банка (КТБ) е поискала от Европейския парламент да накаже свой служител, доскорошен български журналист, за коментар в социалната мрежа Фейсбук.

За призива към цензура най-неочаквано се разбра от прессъобщение на самата КТБ, забелязано от сайта Bulgaria-news.bg. Прессъобщението рязко се отличава от текста на писмото на ЕП и е едно крайно фриволно тълкуване на оригиналния текст.

В прессъобщението банката на властта се хвали, че заради техен сигнал Европейският парламент въвежда правила за поведение в социалните медии. Повод за сигнала на КТБ е станал пост във Facebook на Виолета Симеонова-Станичич, която беше ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, а в момента е на подобен пост в Загреб.

От КТБ твърдят, че със свой коментар в социалната мрежа Станичич е допринесла за уронване авторитета на банката. Става въпрос за неин коментар по повод публикации в западните медии за кризата в Кипър, която се отразила на VTB Capital – банка, която е партньор на българската КТБ. В поста си Станичич посочва, че в КТБ са голяма част от държавните пари.

От ръководството на банката са разчели това като опит за посегателство над репутацията си и на 26 април са изпратили сигнал до Европейския парламент.

На 29 юли от пресцентъра на банката изпратиха прессъобщение, в което гръмко анонсираха, че техен сигнал е въвел по-строг режим на работа на европейските служители.

Ето какво пишат в него от КТБ:

Чрез личния си профил в най-голямата социална мрежа Фейсбук г-жа Станичич публикува коментар, който съдържа непроверени и невeрни твърдения за Председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД г-н Цветан Василев, както и за търговската дейност и състоянието на самата банка.                              

Като изхожда от убеждението, че европейските институции и техните служители се ползват с репутацията на безпристрастен и уважаван фактор при формирането на общественото мнение, ръководството на Корпоративна търговска банка АД официално сигнализира структурите на Европейския парламент. Причината е, че професионално призваната да информира гражданите г-жа Станичич демонстрира недопустима за служител на нейната позиция некомпетентност, която  може да доведе до сериозно уронване на репутацията не само на банковата институция - обект на клеветите, но и на самия Европейски парламент.

Не толкова категорично обаче звучи самият отговор на ЕП до КТБ:

В писмото си вие привлякохте вниманието ни към коментарите  за Корпоративна търговска банка, публикувани на личния профил на социална платформа от служител на Европейския парламент, г-жа Виолета Станичич (Ms Violeta Stanicic). Вие осъждате тези коментари като неприемливи и тенденциозни.

Вие също така правилно отбелязвате, че служителите на Европейските институции са обвързани с няколко генерални задължения, сред които е това да бъдат обективни, благоразумни и предпазливи.

В този контекст искам да ви уверя, че Европейският парламент отдава голямо значение на спазването на тези основни задължения от страна на служителите си. В този смисъл, главният секретар на ЕП е изпратил на 12 юни 2013 година Ръководство за лична употреба на социални мрежи за служителите, работещи с Генералния секретариат на ЕП.

OFFNews се обърна с молба за позиция до Информационния център на ЕП в България. Успяхме да се свържем и с г-жа Станичич, която бе категорична, че нападките срещу нея са неоснователни. Тя подчерта, че постът е направен от личния й профил, до който имат достъп само нейни приятели. В тази връзка тя зададе притеснителния въпроса „Кой, защо и как следи личните профили на потребителите във Facebook?” Ето отговора на Виолета Станичич: 

Коментарът ми беше в края на март и следваше публикации в европейската преса, свързани с финансовата криза в Кипър и очаквани загуби на големи руски банки, вкл ВТБ. Доколкото си спомням, коментирах  нейният публичен български партньор КТБ, в който те дори придобиха процент, поради нашумялото тогава интервю на г-н Цв. Василев в Дер Щандарт и неговите големи инвестиции във важни за българската икономика сектори. Естествено, този коментар е направен на личния ми профил, късно вечер, до ограничен кръг от около 300 приятели, като подчертава, че това е личното ми мнение в качеството ми на размишляваща и тревожеща се българска гражданка.

Информационното бюро на ЕП, както и ЕП имат служебни профили, които се използват с професионална и информационна цел. Моля, прегледайте ги, те са ясно идентифицирани.

Доколкото съм запозната, оплакването на КТБ до ЕП срещу мен се подкрепя от хартиена разпечатка на личния ми профил в този момент. В него е задраскано името на ФБ профила, който е използван за целта. Тъй като  г-н Цветан Василев или служители на КТБ, за съжаление не са в кръга на приятелите ми, за мен е мистерия как, кой, колко често и с какви ресурси и мотивация следи личните ми постове и разговори във Фейсбук. Както и дали това се отнася само за мен или по-широк кръг от български личности.

Станичич бе категорична, че не е била санкционирана по никакъв начин в качеството си на служител в ЕП.

„Вероятно знаете, че от няколко месеца имам честта да съм изпратена на специална мисия от ГД "Комуникация" на ЕП за да отворя информационния офис на ЕП в най-новата европейска страна-членка, Хърватия. Приемам като голяма чест, че аз като българка имах възможността като своеобразен емисар да обучавам новите еврослужители тук, да ги въведа в работата и стандартите на най-демократичната европейска институция - ЕП", коментира Виолета Станичич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2013 в 09:21

ВИВА ЛА ФЕЙСБУК! ВЕНСЕРЕМОС!! ЗОМБИ ФОРЕВА.

05.08 2013 в 09:16

заслужава си уволненито само задето има 'профил" и още задето изобщо има време да пише глупости в него... а пък който го чете че и му се връзва е още по-голем тъпанар. доколкот съм чувал там има къде милиард "профила", бая зор требе за да се уследи къде кой кво пише за ктб.... особено като се вземе предвид колко езика знаят.... тва на некой да му текнА?? А защо се дига шум некой да се сетИ? Еее, тия дето могат да се сетят, немат "профили", туй е за безмозъчните зомбита. Дерзайте, затва и държавата (ви) е на това дередже.. вива ла фейсбук, венсеремос!

05.08 2013 в 09:06

ми да, то вече съвсем през просото го удариха, из фейсбука ша съ обиждат; най-реномираната световна медия.... бива ли тъй? виж във жълт труд да беха, немаше да се обърне внимание ако и реномето му да е бая по-големо то това на фейсбук....

05.08 2013 в 08:59

ЧИЯ МЕДИЯ БЕ???? КОЙ Я СТОПАНИСВА??? И КОЙ ПРОВЕРЯВА ТОВА ДЕТО СЕ "ПУБЛИКУВА" ТАМ??? ЛУМПЕНИ И ЗОМБИТА

05.08 2013 в 08:56

ПУБЛИКУВА СЕ В ОФИЦИАЛНАТА ПРЕСА.... А ФЕЙСБУК ЧИЯ ОФИЦИАЛНА МЕДИЯ Е??? ХАХАХАХА... ОПИТВАТЕ СЕ ПОЛИТИКА ДА БИСТРИТЕ А НЕ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ДОРИ ПОД НОСА СИ. Е, ТО НЕ ВСЕКИМУ Е ДАДЕНО.... ИНАЧЕ КОЙ ЩЕ БАЧКА ЗА НИЩО

05.08 2013 в 08:51

ЧЕ ОТКОГА МОЖЕ ДА ТЕ НАКАЖАТ ЧЕ ПСУВАШ ВЪВ ФЕЙСБУКА??? ПО КОЙ ТОЧНО ЗАКОН??? НАЛИ Е ФРИ И УЖ НЯМА ЦЕЗУРА??? АААА, ЗАБРАВИХ, ТОВА БЕШЕ САЙТЧЕТО ЗА ЗОМБИТА СОБСТВЕНОСТ НА СВЕТОВНИЯ ЖАНДАРМ... ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ЛИ В НЕКОИ СТРАНИ ДОСТЪПА ДО ТАЗИ ГАДОСТ Е ЗАБРАНЕН

05.08 2013 в 08:45

феисбук ли е всеослушанието?? още един кон с капаци... феисбук е само за безмозъчни, зомбита, ама това не сте дорасли да разберете

05.08 2013 в 08:41

ми да - там са паричките на умрелия народ

05.08 2013 в 08:39

ами да, като краде от народа.... пардон... крадците на народа си държат краденото там

05.08 2013 в 08:36

видя се, че КТБ има достатъчно крадени пари... уточнение само...
 
X