КТБ иска наказания за коментари във Facebook

OFFNews 30 юли 2013 в 13:05 22007 126

Виолета Станичич, Снимка: БГНЕС, Архив
Виолета Станичич, Снимка: БГНЕС, Архив

Корпоративна търговска банка (КТБ) е поискала от Европейския парламент да накаже свой служител, доскорошен български журналист, за коментар в социалната мрежа Фейсбук.

За призива към цензура най-неочаквано се разбра от прессъобщение на самата КТБ, забелязано от сайта Bulgaria-news.bg. Прессъобщението рязко се отличава от текста на писмото на ЕП и е едно крайно фриволно тълкуване на оригиналния текст.

В прессъобщението банката на властта се хвали, че заради техен сигнал Европейският парламент въвежда правила за поведение в социалните медии. Повод за сигнала на КТБ е станал пост във Facebook на Виолета Симеонова-Станичич, която беше ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, а в момента е на подобен пост в Загреб.

От КТБ твърдят, че със свой коментар в социалната мрежа Станичич е допринесла за уронване авторитета на банката. Става въпрос за неин коментар по повод публикации в западните медии за кризата в Кипър, която се отразила на VTB Capital – банка, която е партньор на българската КТБ. В поста си Станичич посочва, че в КТБ са голяма част от държавните пари.

От ръководството на банката са разчели това като опит за посегателство над репутацията си и на 26 април са изпратили сигнал до Европейския парламент.

На 29 юли от пресцентъра на банката изпратиха прессъобщение, в което гръмко анонсираха, че техен сигнал е въвел по-строг режим на работа на европейските служители.

Ето какво пишат в него от КТБ:

Чрез личния си профил в най-голямата социална мрежа Фейсбук г-жа Станичич публикува коментар, който съдържа непроверени и невeрни твърдения за Председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД г-н Цветан Василев, както и за търговската дейност и състоянието на самата банка.                              

Като изхожда от убеждението, че европейските институции и техните служители се ползват с репутацията на безпристрастен и уважаван фактор при формирането на общественото мнение, ръководството на Корпоративна търговска банка АД официално сигнализира структурите на Европейския парламент. Причината е, че професионално призваната да информира гражданите г-жа Станичич демонстрира недопустима за служител на нейната позиция некомпетентност, която  може да доведе до сериозно уронване на репутацията не само на банковата институция - обект на клеветите, но и на самия Европейски парламент.

Не толкова категорично обаче звучи самият отговор на ЕП до КТБ:

В писмото си вие привлякохте вниманието ни към коментарите  за Корпоративна търговска банка, публикувани на личния профил на социална платформа от служител на Европейския парламент, г-жа Виолета Станичич (Ms Violeta Stanicic). Вие осъждате тези коментари като неприемливи и тенденциозни.

Вие също така правилно отбелязвате, че служителите на Европейските институции са обвързани с няколко генерални задължения, сред които е това да бъдат обективни, благоразумни и предпазливи.

В този контекст искам да ви уверя, че Европейският парламент отдава голямо значение на спазването на тези основни задължения от страна на служителите си. В този смисъл, главният секретар на ЕП е изпратил на 12 юни 2013 година Ръководство за лична употреба на социални мрежи за служителите, работещи с Генералния секретариат на ЕП.

OFFNews се обърна с молба за позиция до Информационния център на ЕП в България. Успяхме да се свържем и с г-жа Станичич, която бе категорична, че нападките срещу нея са неоснователни. Тя подчерта, че постът е направен от личния й профил, до който имат достъп само нейни приятели. В тази връзка тя зададе притеснителния въпроса „Кой, защо и как следи личните профили на потребителите във Facebook?” Ето отговора на Виолета Станичич: 

Коментарът ми беше в края на март и следваше публикации в европейската преса, свързани с финансовата криза в Кипър и очаквани загуби на големи руски банки, вкл ВТБ. Доколкото си спомням, коментирах  нейният публичен български партньор КТБ, в който те дори придобиха процент, поради нашумялото тогава интервю на г-н Цв. Василев в Дер Щандарт и неговите големи инвестиции във важни за българската икономика сектори. Естествено, този коментар е направен на личния ми профил, късно вечер, до ограничен кръг от около 300 приятели, като подчертава, че това е личното ми мнение в качеството ми на размишляваща и тревожеща се българска гражданка.

Информационното бюро на ЕП, както и ЕП имат служебни профили, които се използват с професионална и информационна цел. Моля, прегледайте ги, те са ясно идентифицирани.

Доколкото съм запозната, оплакването на КТБ до ЕП срещу мен се подкрепя от хартиена разпечатка на личния ми профил в този момент. В него е задраскано името на ФБ профила, който е използван за целта. Тъй като  г-н Цветан Василев или служители на КТБ, за съжаление не са в кръга на приятелите ми, за мен е мистерия как, кой, колко често и с какви ресурси и мотивация следи личните ми постове и разговори във Фейсбук. Както и дали това се отнася само за мен или по-широк кръг от български личности.

Станичич бе категорична, че не е била санкционирана по никакъв начин в качеството си на служител в ЕП.

„Вероятно знаете, че от няколко месеца имам честта да съм изпратена на специална мисия от ГД "Комуникация" на ЕП за да отворя информационния офис на ЕП в най-новата европейска страна-членка, Хърватия. Приемам като голяма чест, че аз като българка имах възможността като своеобразен емисар да обучавам новите еврослужители тук, да ги въведа в работата и стандартите на най-демократичната европейска институция - ЕП", коментира Виолета Станичич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!