Койна Русева блокирана на "Летище"

Бистра Величкова 08 ноември 2012 в 14:21 5020 0

Сцена от спектакъла
Сцена от спектакъла "Летище". Снимки: Симон Варсано

 

 Най-новата си постановка „Летище“ ще представи днес Младежкият театър.

 "Уважаеми пътници затегнете коланите, изправете седалките, вдигнете сенниците на илюминаторите и се пригответе за излитане... Да, обаче самолетът не излита. И вие оставате на летището. Пътят ви, плановете ви са замразени.  Не можете нищо друго да направите освен да чакате да пуснат полета за вашата дестинация. И докато чакате, имате време да помислите, защото само когато пътят на човек е спрян и плановете му са променени от обстоятелствата, само тогава той се замисля накъде всъщност върви и къде иска да стигне." Тази идея е заложена в най-новата постановка „Летище“ в Младежкия театър на режисьора Владимир Люцканов. Автор на пиесата е младата хърватка Тена Щивичич.

 На летището се случва всичко, срещат се стари приятели, при които някога е горяла силна любов, но съдбата е предопределила тя да не продължи за дълго (Койна Русева и Атанас Атанасов); друга двойка, която водена от силната си любов по между си, пътува на романтично пътешествие за Барбадос, на летището се разделят, защото единият признава изневярата си (Искра Донова и Бойко Кръстанов). Младо момиче от малък провинциален град в Русия пътува за Америка, където иска да работи като детегледачка (Елена Бърдарска). На летището тя се заговаря с възрастен мъж (Стефан Мавродиев), чийто син живее в Америка. „Защо искаш да заминеш за Америка?“, пита я той. „За да работя“, казва тя. „А не можеш ли да работиш там, от където идваш?“, пита пак той. „Не, защото аз искам да живея добре“, казва момичето.

Доказала неведнъж професионализма си, Койна Русева умело се вживява в емоционалните сцени – плач, притеснение, истерия, радост. С цялата палитра от емоции Койна жонглира непоколебимо. Атанас Атанасов, който й партнира, показва изключително професионална игра. Това, разбира се, не изненадва никого. Познат на телевизионните зрители като агент Колев от сериала „Стъклен дом“, Атанасов е доказал се актьор и в театъра, и в киното. Напълно естествен на сцената  спокоен, с непринудени жестове и мъжки чар. Искра Донова (номинирана за “Икар” 2012) също демонстрира много добра игра в партньорството си с Бойко Кръстанов. Ролята на Бойко също е добре подбрана, така че да пасва на стила и възрастта му. Ангелина Славова и Николай Луканов пък разсмиват с превъплъщенията си на служители на летището, които от скука накрая се залюбват.

Двете стюардеси (Ярослава Павлова и Гергана Христова) разкриват драмата на онези млади момичета, които искат да обиколят света, но се оказва, че с професия като тяхната всъщност освен кошчета за боклук и невъзпитани пътници нищо друго не успяват да видят. Докато чакат на летището, със спрели полети, двете пият до забрава в бара при най-комичния образ от целия спектакъл – турският барман (Вежен Велчовски). И тук е мястото да споменем за бара, който е разположен точно пред зрителите. Това означава  че ако седнете да гледате представлението на най-предните редове, ще можете да се протегнете и да отпиете от шампанското на Койна Русева или пък да се изкушите да дадете съвет на отчаяната героиня на Искра Донова, като приятелски я потупате по рамото. А защо не и да си поръчате нещо от бара, нима всички ние не сме заседнали в това летище, от което все чакаме да излетим за някъде... Нека поне докато заминем изпием по едно заедно...

 Премиерата на постановката "Летище" може да гледате днес, 8 ноември от 19.00 ч. в Младежкия театър "Николай Бинев". През месец ноември тя ще се играе на датите 15, 23 и 28.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови