Кой кум, кой сват... Купуване на цели комисии със съдействието на МВР

Владимир Йончев 22 април 2013 в 15:59 20139 11

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Тази история звучи като виц и щеше да е много смешна, ако от нея не зависеха резултатите от изборите. В действителност обаче е много сериозна и е показателна за фалшификацията на изборите, която се подготвя с любезното участие на МВР.

На 25 март служебният премиер Марин Райков иска от МВР да извърши ротация на полицейските служители във всяка дирекция, за да се гарантира честността на изборите.

Целта е да се минимализират щетите от масовата подмяна на полицейски началници, които Цветан Цветанов назначи в последните дни от управлението си, след като кабинетът "Борисов" вече беше подал оставка.  Смените началници на ОДП са все в райони с голямо ромско малцинство и целта е прозрачна - съдействие на МВР в купуването на гласове.

Прозрачна е и за министър-председателя Марин Райков, който издава устна заповед за ротирането им на съвещание на ръководството на МВР в Хисаря.

Можем да спорим дали устното искане на премиера пред оперативното ръководство на подчиненото му силово ведомство е "молба" или "заповед". По-интересно е как МВР тълкува думите му както дяволът чете Евангелието.

На 29 март до главния секретар на МВР Калин Георгиев е изпратено разпоредително писмо. В него нарежда пренасочване на служители на МВР в изборния ден. Но, само ако те се са в роднински отношения с членове на комисии и кандидат-депутати.

И понеже сигурно вече се чудите какво общо има заглавието на статията с всичко написано дотук, хайде да видим разпореждането, което МВР дава на Калин Георгиев за това какво е "роднина":

"...когато въпросните служители се явяват съпрузи или лица, които се намират във фактическо съжителство, роднини по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително и роднини по сватовство - до втора степен включително - на регистрирани кандидати за народни представители, както и на всички членове на избирателните комисии."

Направете си усилието да прочетете горното предълго изречение внимателно и си дайте сметка какво означава това.

Ние, разбира се, отдавна сме уверени, че МВР рови под чаршафите ни. Пък и от думите на доскорошният вътрешен министър Цветан Цветанов останахме с впечатлението, че масовото подслушване не било с политическа цел и някак си по самоинициатива и за удоволствие на служителите. Но кажете, моля, с кой документ се доказва "фактическо съжителство"? Освен със СРС от Крайслера, за друго не се сещаме.

Но не си мислете, че ще бъде проверен само любовникът/любовницата. Ще бъде проверена и родата му до четвърто коляно.

Това е значим принос в световната демокрация, но следващата част е наистина уникална.

На полицаите е разпоредено да проверят кой е кум и кой сват на членовете на комисиите. Именно това се крие в определението "роднини по сватовство". Но не само това - трябва да проверят и роднините на кума до второ коляно.

Нека сега разиграем една хипотеза:

Клюката в село Горно Нанагорнище твърди, че член на секционна комисия нещо се е залюбил с една госпожа, която май ще вземе да се разведе с мъжа си, но още не го е направила.

За да изпълни разпореждането на Калин Георгиев, полицаят от най-близкото районно, който никога не е стъпвал в Горно Нанагорнище, трябва да установи верно ли, аджеба, госпожата е заживяла с члена на комисията. И решава, че да, позовавайки се на доказателствения материал на кака Веска от долната махала. Отива при мъжа й, уведомява го, че е рогоносец и го моли да провери дали няма в родата си до четвърто коляно милиционер. След това моли развеждащата се двойка да си припомни кои са били кум и кума на сватбата, за която не искат да си спомнят. Съпругът сипва една ракия на полицая и започва да си припомня: През 1979 през зимата Иван ходеше с една мадама... Нали ма, Ленче, нали с тази ни кумуваха - русата. Аз Иван не съм го виждал от лятото на 1981, ама ако го видя, ще го питам. След което униформеният служител на МВР трябва да издири второто коляно на оная русата мадама.

Не се смейте - това са инструкции до директорите на СДВР и областните дирекции на МВР.

На 10 април наследничката на Цветан Цветанов в МВР Петя Първанова пише писмо до председателя на ЦИК Красимира Медарова, в което във връзка с разпореждането на министър-председателя за ротация иска ЦИК да предостави на МВР данни за състава на районните и секционни избирателни комисии.

Красимира Медарова, шеф на ЦИК, вкарана там с квотата на ГЕРБ, но все пак юрист, връща отговор до министърката на вътрешните работи Петя Първанова, в който й обяснява, че това не само не трябва да се случва, а и ще е престъпно, ако се случи:

Ето отговора:

1. В Изборния кодекс няма разпоредби, които да предвиждат каквито и да са забрани по по отношение на лицата, упражняващи функции по охрана на изборните помещения и ескортирането при транспортирането на СИК, РИК и изборните книжа и материали.

2. Единствените правила, които предвиждат кога едно лице не може да бъде назначено за член на РИК и СИК са уредени в чл. 17 от ИК и не са свързани си роднински или каквито и да са връзки на членовете на комисиите.

3. Като администратор на лични данни ЦИК е длъжна да спазва изискванията на Закона за защита на личните данни.

4. Данните относно изброените 3 категории лица (кандидати за народни представители, членове на РИК и СИК) се намират в официалните интернет страници.

В по-голям от този обем ЦИК и РИК нямат основания да предоставят данни. Целяната от МВР проверка не е предвидена от Изборния кодекс.

Извършването ù би довело до нарушение на основни начала на Конституцията и до основни права и свободи на гражданите.

По информация на OFFNews въпреки тази категорична забрана, две областни дирекции - в Хасково и Стара Загора вече са започнали проверка на роднините, кумовете и сватовете на членовете на комисиите. Сигналите за това са подадени в платформата "За честни избори" на 19 април.

Пред OFFNews от ОД на МВР - Хасково признаха за проверката, като наблегнаха на това, че тя се извършва съвместно с ЦИК и няма взето решение за ротация на полицаи.

Отговорът на ОД на МВР - Стара Загора бе, че се извършват проверки съобразно решенията на ръководството, има планове, но все още няма решение за ротация.

Каква е целта

Изборните секции са 12 000. Комисиите в тях са с по 5-9 души в зависимост от големината на секцията. Това прави над 100 000 души с резервните членове. С роднините до четвърто коляно и родата на кумата, на проверка подлежи половината български народ. Нали се сещате, че никой няма намерение да ги проверява, а русата мадама, дето е кумувала на бай Иван от Горно Нанагорнище дълбоко не интересува никого.

Целта на упражнението е да се купят "несигурните" членове на комисии, за да си затворят очите, когато се броят гласовете.

За да я обясним трябва малко предисловие. По закон членовете на комисии се разпределят според резултатите от последните избори, а към тях има и квота на НДСВ, затова, че има евродепутат.

Така ГЕРБ има 40% от членовете на комисиите. Те обаче не се разпределят по равно във всички комисии, а на национално ниво. Конкретните членове на конкретната комисия се определят от РИК, в които ГЕРБ пак има 40%.

Тук битката е грандиозна. Ще използваме за илюстрация ДПС, не защото имаме конкретни данни за тях, а защото са най-лесни за пример.

ДПС получава своите 15% представители в комисиите, но й ги разпределят не в Кърджали и Разград, където й трябват, а в Перник и Кюстендил, където реални членове няма и пише в комисията който се навие. Този човек не изпитва особен ангажимент към партията, която го представлява, а отива, за да заработи една надница.

Същото се отнася и за други партии, които имат слаби структури - те назначават външни за тях лица.

Партиите, които имат реални и верни симпатизанти освен ГЕРБ са 2 - БСП и ДСБ. Те общо покриват под една четвърт от комисиите, а няма гаранция, че и сред тях няма хора, които не биха продали партията си за 30 лева.

 Към сметката добавяме и партиите, които с готовност декларират подкрепа за ГЕРБ - например РЗС.

Така излиза, че сигурни "врагове" на ГЕРБ са по-малко от 20% от членовете на комисиите. От РИК-овете, в които ГЕРБ има 40%, а с присъдружните й партньори - над 51%, те обикновено се разпределят в централните секции, където злоупотреби не се очакават.

Периферните секции - цигански махали, големи села и т.н. остават без твърди партийци, а с обикновени хора, записали се в комисията, за да изкарат една надница.

Големият проблем пред купувачите на гласове е как да ги идентифицират - да намерят телефоните, адресите им и да се свържат с тях. Не че не е възможно и без разрешение от ЦИК, както са направили в Хасково и Стара Загора, но друго си е да е официална процедура.

Това е цялата схема с ротацията, поръчана от премиера с цел да спре купуването на гласове и прочетена от МВР така, че да улесни купуването на гласове.

След проверката тръгват купувачите.

Свързват се с човека от комисията и му предлагат да вземе двойна надница, ако се пазари сумата стига до 150 лева. На въпроса какво трябва да прави, отговорът е: "нищо".  Всъщност той това и ще направи - ще си затвори очите, защото вече е взел пари (или са му обещани) и няма да посмее да направи скандал, ако останалите членове на комисията броят по свое усмотрение.

Сигнали, че това се случва и без поисканата от МВР проверка, вече валят от цялата страна.

В четвъртък жена, член на комисия от Благоевградския многомандатен избирателен район, е сигнализирала партията си за такова обаждане. Тя е отказала да подаде официален сигнал с аргумента, че купувачите на гласове й знаят телефона и могат да й навредят.

Подобни информации има във всички партии, особено голям е проблемът при тези, които са били фактор преди 4 г., но вече са загубили голяма част от членската си маса. Към момента обаче нито един такъв сигнал не е подаден официално.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!