Стартира нов сайт за сирийските бежанци

25 октомври 2013 в 18:16 2829 9

Началната страница на Zakrila.info
Началната страница на Zakrila.info

Институтът за равитие на публичната среда стартира информационната страница www.zakrila.info, която ще предоставя навременна и точна картина на случващото се със сирийските бежанци.

Страницата ще се постарае да представя систематизирана институционална информация за ситуацията, свързана с бежанците: броя на потърсилите закрила и преминалите българо-турската граница; центровете, в които са настанени - брой места и реално настанени; предоставените хуманитарен и бежански стаут; отказ за предоставяне на статут; институциите, влизащи в оперативния щаб, техните отговорности и задължения; контакти на оперативния щаб; информация за дарителски акции; информация за самите бежанци и сирийската общност.

Zakrila.info ще се старае да запознава публиката с интересни аспекти от сирийския бит и култура, да насочва вниманието на публиката върху интересни материали и анализи в тази сфера.

Страницата ще отразява жестовете на солидарност, които българите правят, създавайки по този начин паралелна на институциите система за грижа и подкрепа на бежанците.

Липсата на информация и разнопосочните сигнали, които институциите дават, пораждат съмнения и създават условия за зараждане на ксенофобски настроения сред политическите формации и обществото. Преодоляването на тези крайно негативни тенденции е свързано преди всичко с информираността на гражданите. Затова основна цел е да бъдат обединени и систематизирани под обща шапка информационните ресурси на институциите, които имат отношение към кризата, както и инициативите на доброволци, НПО, граждани, коментират създателите на Zakrila.info.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!