МВР облекчава санкциите за шофьорите

Юлиан Христов 30 октомври 2012 в 16:11 2454 2

Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС
Катастрофа край НДК. Снимка: БГНЕС

Нова наредба на МВР предлага отпадане или намаляване на санкциите за някои нарушения на пътя.

Проектът предвижда намаляване на отнетите контролни точки за поредица от нарушения. Така например, ако нарушител бъде заловен да шофира повторно пиян, ще му се отнемат 12 вместо 13 точки, както е записано в старата наредба. За шофиране без книжка отнетите контролни точки ще бъдат пет, а не шест, както беше досега.

В новата наредба отпада отнемането на контролни точки за превишаване на скоростта с до 50 км/час. Старата наредба предвиждаше отнемане на точки при различни степени на превишаване на скоростта - за превишаване на разрешената максимална скорост от 21 до 30 км/ч - 3 точки; за превишаване на разрешената максимална скорост от 31 до 40 км/ч – 7; за превишаване на разрешената максимална скорост от 41 до 50 км/ч - 10 к.т. За превишаване на скоростта с над 51 км/ч досега се отнемаха по 12 точки. Новият текст гласи, че за превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 km/h в населено място или при извършване на обществен превоз на пътници и опасни товари ще се отнемат пет точки.

За неслагане на предпазните колани отнетите контролни точки ще са шест, а не осем, както беше досега. За недаване на предимство на пешеходци се запазват осем контролни точки, въпреки намерението на правителството законодателството в тази част да бъде сурово.

Изцяло отпада наказанието за отнемане на точки при неозначаване на автомобил, който е спрял на пътя заради повреда и ако с това е създадена опасност за движението. За това нарушение се отнемаха 5 к.т.

Облекченията за шофьорите идват няколко дни след като вътрешният министър Цветан Цветанов направи предложение пътните полицаи да спират само нарушителите на пътя, като по този начин изцяло ще отпаднат случайните проверки. Според Цветанов досегашната практика да се спират избирателно определени лица, които не са направили нарушения, създава предпоставки за предлагане и взимане на подкуп. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!